01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Postoupení podnětu občana ÚOOÚ pro nepříslušnost

Jako obec jsme postoupili Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pro naši nepříslušnost podnět občana obce proti jinému občanu obce, který na shromáždění vlastníků bytových jednotek, kterého se zúčastnil jako jeden z vlastníků i zástupce obce, seznámil přítomné s podanou žalobou na ochranu...

Jako obec jsme postoupili Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pro naši nepříslušnost podnět občana obce proti jinému občanu obce, který na shromáždění vlastníků bytových jednotek, kterého se zúčastnil jako jeden z vlastníků i zástupce obce, seznámil přítomné s podanou žalobou na ochranu osobnosti, obsahující osobní údaje stěžovatele, ač se jedná o soukromou věc. Je náš postup správný?

Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, k naplnění práva každého na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromí, upravuje práva a povinnosti při zpracování osobních údajů fyzických osob. Úřadu jsou svěřeny kompetence ústředního správního úřadu pro oblast ochrany osobních údajů v rozsahu stanoveném tímto zákonem a další kompetence stanovené zvláštním právním předpisem. Tento zákon se podle jeho ustanovení § 3 odst. 4 nevztahuje na nahodilé shromažďování osobních údajů, pokud tyto údaje nejsou dále zpracovávány. Zpracováním osobních údajů se podle § 4 písm. e) zákona č. 101/2000 Sb. rozumí jakákoliv operace nebo soustava operací, které správce nebo zpracovatel systematicky provádějí s osobními údaji, a to automatizovaně nebo jinými prostředky. Zpracováním osobních údajů se rozumí zejména shromažďování, ukládání na nosiče informací, zpřístupňování, úprava nebo pozměňování, vyhledávání, používání, předávání, šíření, zveřejňování, uchovávání, výměna, třídění nebo kombinování, blokování a likvidace.

V daném případě, není jednání občana obce, který na shromáždění vlastníků bytových jednotek seznámí přítomné se žalobou, jehož jedním z účastníků je přítomný občan, zpracováním osobních údajů, které je v působnosti ÚOOÚ.

Pokud se v daném případě jedná o zasahování do osobnostních práv jiné fyzické osoby, o čemž svědčí již podaná žaloba na ochranu osobnosti, je působnost podle zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve spojení se zákonem č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, daná místně a věcně příslušnému soudu.

Vzhledem k tomu, že i Úřad pro ochranu osobních údajů je v této věci nepříslušný, neboť postoupený podnět neobsahuje skutečnosti zakládající důvodné podezření z porušení zákona č. 101/2000 Sb., a pokud by neshledal jiné důvody k zahájení řízení z moci úřední, bude muset v souladu s ustanovením § 29 odst. 1 písm. c) tohoto zákona a ustanovením § 42 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, informovat stěžovatele a odložit věc bez dalších opatření.

Závěr: Nepostupovali jste správně, jestliže jste danou věc postoupili Úřadu pro ochranu osobních údajů. Pokud se jedná o nahodilé shromažďování osobních údajů občanem nikoliv o systematické zpracovávání osobních údajů správcem osobních údajů, kterým může být jen ten, kdo určuje účel a prostředky zpracování osobních údajů, provádí zpracování a odpovídá za něj, nevztahuje se na něho zákon o ochraně osobních údajů. Ochrana osobnosti je upravena v ustanovení § 11 a násl. občanského zákoníku, a proto je působnost dána podle § 13 odst. 3 tohoto zákona místně a věcně příslušnému soudu. V daném případě doporučujeme věc raději předem s Úřadem pro ochranu osobních údajů konzultovat, nebo zaslat písemný dotaz na e-mail: posta@uoou.cz , aby se předešlo případnému nedorozumění se stěžovatelem, jenž se na vás se žádostí o vyřízení této věci obrátil a kterému bude následně Úřadem pro ochranu osobních údajů rovněž oznámena nepříslušnost.

JUDr. JANA KOSOBUDOVÁ

Úřad pro ochranu osobních údajů

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down