01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Krácení měsíční odměny

Neuvolněný člen zastupitelstva měl úraz a přinesl nám fotokopii rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti (od 10. 6. 2011 dosud). Můžeme mu za dobu pracovní neschopnosti vyplácet odměnu (i když má v zaměstnání nemocenskou)? Pokud ne, co nám má předložit nebo jak my máme doložit skutečnost, že mu...

Neuvolněný člen zastupitelstva měl úraz a přinesl nám fotokopii rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti (od 10. 6. 2011 dosud). Můžeme mu za dobu pracovní neschopnosti vyplácet odměnu (i když má v zaměstnání nemocenskou)? Pokud ne, co nám má předložit nebo jak my máme doložit skutečnost, že mu měsíční odměnu nevyplácíme.

Podle § 73 odst. 3 zákona o obcích ve znění do 31. 12. 2008 platilo, že nevykonává-li člen zastupitelstva obce (dále jen zastupitelstvo) funkci z důvodu pracovní neschopnosti, karantény, těhotenství nebo péče o dítě do 3 let věku, měsíční odměna mu nenáleží. Člen zastupitelstva byl v takovém případě povinen neprodleně informovat starostu nebo místostarostu o těchto důvodech a předpokládané době jejich trvání.


S účinností od 1. 1. 2009 se však toto ustanovení vztahuje pouze na uvolněné členy zastupitelstva. V současné době platné ust. § 73 odst. 3 zákona o obcích stanoví, že nevykonává-li uvolněný člen zastupitelstva funkci z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, karantény, těhotenství nebo péče o dítě do 3 let věku, měsíční odměna mu nenáleží, nestanoví-li se jinak v odstavci 4, s tím, že v kalendářním měsíci, v němž z těchto důvodů uvolněný člen zastupitelstva vykonával funkci jen po část měsíce, mu měsíční odměna náleží v poměrné výši.

Mechanismus propočtu krácení měsíční odměny uvolněného člena zastupitelstva z výše uvedených důvodů je dán v ustanoení § 73 odst. 4 zákona o obcích. Podle v současné době platného znění tohoto ustanovení uvolněnému členu zastupitelstva měsíční odměna za první 3 kalendářní dny dočasné pracovní neschopnosti nenáleží, za první 3 kalendářní dny karantény náleží měsíční odměna za každý kalendářní den ve výši 60 % jedné třicetiny měsíční odměny a od čtvrtého kalendářního dne dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény do čtrnáctého kalendářního dne a v období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2013 do dvacátého prvního kalendářního dne dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény mu náleží měsíční odměna za každý kalendářní den ve výši 60 % jedné třicetiny měsíční odměny. Měsíční odměna ve snížené výši stanovená podle věty první se snižuje o 50 %, jde-li o případy, kdy se nemocenské podle předpisů o nemocenském pojištění snižuje na polovinu. Výše měsíční odměny ve snížené výši stanovené podle věty první a třetí za jednotlivý kalendářní den se zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru.

Závěr: Zákon v současné době předpokládá nevyplácení, respektive krácení měsíční odměny poskytované členu zastupitelstva z důvodu dočasné pracovní neschopnosti pouze ve vztahu k uvolněným členům zastupitelstva. Pracovní neschopnost u neuvolněného člena zastupitelstva nemá podle platné právní úpravy na vyplácení měsíční odměny, respektive její výši vliv a neuvolněnému členu zastupitelstva proto ani není zákonem dána povinnost vznik a trvání pracovní neschopnosti obci oznamovat. Pokud se však v době trvání pracovní neschopnosti konají jednání zastupitelstva, případně jiných orgánů, kterých je zastupitel členem, a režim léčebného režimu brání členu zastupitelstva v účasti na těchto jednáních, bylo by vhodné neúčast dopředu obci oznámit a omluvit.

 

Mgr. PAVLA SAMKOVÁ
právnička

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down