01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pohled na město očima dětí změní i jeho vnímání dospělými

Otázku »Na co by se z pohledu dětí měly obce a města více soustřeďovat při plánování svého rozvoje a jak by k tomu mohly více využívat i jejich názorů« dostávám docela často. Myslím si, že názory dětí a mládeže se u nás ve Strakonicích příliš neuplatňují. A to hlavně proto, že děti...

Otázku »Na co by se z pohledu dětí měly obce a města více soustřeďovat při plánování svého rozvoje a jak by k tomu mohly více využívat i jejich názorů« dostávám docela často. Myslím si, že názory dětí a mládeže se u nás ve Strakonicích příliš neuplatňují. A to hlavně proto, že děti nějaké vlastní názory, jak by se město mohlo dál rozvíjet, buď samy nemají, nebo je nechtějí zprostředkovat, třeba právě dětským zastupitelstvem (DZ). Příklad: V základních školách jsme rozmístili schránky, kam lze vhodit lístek s jakýmkoliv nápadem, co by se mohlo ve městě zlepšit. Zatím jsme však ve schránkách žádný námět nenašli... A pokud tam někdo přece jen vhodil lístek, týkalo se jeho upozornění spíše školy než města.


Účinnější je, když v dětském zastupitelstvu přijdeme s vlastními tématy. Pod mottem »Bezpečný pohyb ve městě« se například ve Strakonicích určovala riziková místa z pohledu dětí, hlavně při přecházení vozovky. Jenže od uzavření projektu se u nás v této věci nepokročilo, a to je velká škoda.

Více se nám jako dětskému zastupitelstvu dařilo v kampani proti psím exkrementům. Téma se dostalo i do strakonické televize se svými perfektně vymyšlenými slogany »Také jste si to už vyšlápli?«, jež mířily na svědomí pejskařů, kteří po svých miláčcích nejsou schopni uklidit. Kampaň měla velký ohlas jak u (dospělého) zastupitelstva města, tak u obyvatel. Městu se zalíbilo i loňské téma »Slavné osobnosti Strakonic«. Předtím jsme v dětském zastupitelstvu dlouho bádali nad tím, co městu chybí. Pak jsme se shodli na tom, že spousta občanů nemá ani tušení, které osobnosti se u nás narodily nebo tu žily. Navrhli jsme tyto osobnosti připomenout bronzovými sochami, které by se navíc jistě staly velkou atrakcí a přijížděli by se na ně podívat i lidé zdaleka. Už je rozhodnuto, že po ukončení rekonstrukce našeho náměstí tam jako první dostane svou sochu Švanda Dudák.

Posledním tématem už ukončeného školního roku je »Netradiční prohlídka strakonického hradu«. Má sblížit děti i dospělé s historií Strakonic, která byla prvně písemně zaznamenána v roce 1243. Tehdy řád Maltézských rytířů převzal část majetku Bavorů a právě k této události se váže historická scénka, jedna z několika, které jsou součástí prohlídky hradu a v nichž vystupují děti. Tedy kromě jediné scénky, kterou zajišťuje vynikající historický spolek Vendetta. Se vším nám velmi pomohlo Muzeum středního Pootaví Strakonice, ale i pracovnice městského úřadu a rovněž nejdůležitější osoba pro projekt - paní Alena Barborková.

Určitě lze více vtahovat děti do dění ve městě, třeba když se pro ně budou pořádat besedy se zástupci radnice. Nebo budou-li zvány na některá zasedání komisí nebo výborů rady a zastupitelstva, kde se s nimi proberou vybraná témata. Ale něco by se mělo nechat jen na iniciativě samotných dětí. Možná budou některé jejich představy neproveditelné, hlavně pokud jde o finance. Ale mohou se objevit i chytré a atraktivní návrhy, jejichž uskutečnění by bylo pro město přínosem. Pravidlem by taky mělo být, že když už radnice něco plánuje, co se týká i dětí, měla by si je k tomu vždy přizvat.

ZDENĚK ROD
starosta, dětské zastupitelstvo města Strakonice

FOTO: MICHAELA RODOVÁ

 

Možná budou některé představy dětí neproveditelné, hlavně pokud jde o finance. Ale mohou se objevit i velmi chytré a atraktivní nápady, jejichž uskutečnění by bylo pro město přínosem.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down