01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rok 2012 nabádá k opatrnosti

Loni hospodaření Královéhradeckého kraje skončilo přebytkem 422,5 mil. Kč. Ten kraj používá k posílení letošního rozpočtu. Pohled na příští rok však příliš optimistický není.

Jak zdůraznil Ing. Josef Táborský, první náměstek hejtmana zodpovědný za oblast ekonomiky a evropských záležitostí, kraji se v roce 2009 při sestavovaní rozpočtu na loňský rok vyplatilo, že vsadil na konzervativní strategii, a jeho ekonomika tak prošla hospodářskou krizí bez újmy a zůstává v dobré kondici. Původně loňský rozpočet kraje dokonce počítal s 760milionovým schodkem hospodaření. Kraj však výrazně šetřil a snížil své výdaje o 992 mil. Kč, přičemž své hospodaření nezatížil ani žádnými úvěry.

Přestože loňské daňové příjmy stále zůstávaly pod úrovní roku 2008, meziročně mírně vzrostly. Loni tak byly o 86 mil. Kč vyšší než v roce 2009. Celkově dosáhly příjmy kraje 9,471 mld. Kč, výdaje 9,049 mld. Kč. Náměstek ovšem upozorňuje na to, že v porovnání s rokem 2008 měl kraj v minulém roce příjmy nižší o zhruba 350 mil. Kč.

Loňský přebytek se nyní průběžně spotřebovává především pro předfinancování projektů v oblasti dopravy, regionálního rozvoje, zdravotnictví či školství a využívá se i na podporu evropských projektů.

Už teď lze předpokládat, že příští rok bude v tomto smyslu komplikovanější. Přebytek hospodaření kraje v letošním roce má podle schváleného rozpočtu činit už pouze 13 mil. Kč. Úpravy sazeb daně z přidané hodnoty od příštího roku se dotknou i hospodaření kraje. Kraj musí počítat i s tím, že ačkoliv napřesrok díky zvýšení snížené sazby na 14 % celostátní inkaso DPH naroste, on sám tento nárůst v rámci rozpočtového určení daní nikterak výrazně nepocítí. Podíl krajů na výběru DPH se totiž v příštím roce sníží ze současných 8,92 % na 8.29 % a o rok později až na 8,28 %.

Kraj již nyní odhaduje, že jeho příjmy z celkového výběru daní budou nižší, a tomu chce přizpůsobit i svůj přístup k sestavování rozpočtu na rok 2012.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down