01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Opravy vozovek účinně a levně

Pro řidiče představuje stav většiny našich silnic zlý sen. Pro majitele a správce komunikací také. Věčné opravy komplikují dopravu a jsou značně nákladné. Řešení však existuje.

Od počátku letošního roku přinesla média (viz mj. rovněž Moderní obec č. 4/2011 - pozn. redakce) řadu informací o stroji Silkot. Původní česká myšlenka (patent ing. Jiřího Charváta - firma Siltek) umožnila vyrobit zařízení, které zkracuje dobu opravy, a tím výrazně snižuje její náklady.

Výtluk se zahřeje sálavým teplem, naplní nahřátým recyklátem a následně zhutní vibračním válcem. Vlastní oprava netrvá déle než 20 minut a prakticky ihned je možné přes opravené místo projíždět. Trvanlivost správky se podle vnějších podmínek pohybuje od tří do pěti let. V porovnání s tradičními opravami studenou směsí jsou náklady na opravu minimálně o polovinu nižší. Práce lze provádět prakticky kdykoli, až do -20 °C; při teplotách pod -5 °C však začínají být energeticky náročné.


DOMA NENÍ NIKDO PROROKEM

O stroj Silkot projevila zájem již řada zemí, například Dánsko, Německo, ale také Rusko a Polsko. V Česku jej však uvidíte zatím jenom sporadicky. Výjimkou je Jihomoravský kraj, kde jej zakoupila Správa a údržba silnic. Ostatní kraje a obce se do jeho nákupu příliš nehrnou, třebaže je mimořádně rentabilní. Nákupu totiž většinou nebrání pořizovací cena (podle varianty 2-2,4 mil. Kč), ale hlavně dlouhodobé smlouvy s opravci, kteří nemají chuť opustit staré technologie.

ZKUŠENOSTI FIRMY STREET

Podnikatelé naopak zájem mají. Počítají dobře: I při nákupu na úvěr se jim investice velmi rychle vrátí. Jednou z firem, která má vlastní zkušenosti s tímto strojem, je turnovská společnost Street. Zařízení si zakoupila už loni. Kvalitu jejich práce mohla vyzkoušet města Kolín, Mnichovo Hradiště, Hradec Králové a řada dalších.

»Silkot je opravdu dobrý stroj a kvalita oprav je vysoká. Je-li obsluhován dobře proškoleným a pečlivým personálem, je vysoce efektivní. Z toho důvodu si na poptávku nemůžeme stěžovat. Začínáme zvažovat nákup dalšího stroje,« říká jednatel firmy Bohumil Havel. Za zmínku stojí i to, že opravy zvlášť frekventovaných míst firma může provádět i v noci.

ŘEŠENÍ PRO OBCE

I když nová technologie přináší jednoznačné úspory, ne každý majitel a správce komunikací si takovou techniku ihned koupí. Rozhodně se však vyplatí udělat si vlastní kalkulaci a porovnat náklady tradičních oprav s technologií Siltek. Počty jsou to triviální, výsledek ohromující. Pořizovací cena přesto může být překážkou. Stojí za zvážení, zda by nebylo vhodné pro tento účel spojit prostředky s dalšími obcemi, a zajistit tak i vyšší využití stroje.

Pro některé obce zůstane nejvýhodnější objednat si opravu vozovek u podnikatele specializujícího se na tuto technologii. I to je dobré řešení, které - jako ve správném obchodě - přinese spokojenost oběma stranám.

Podrobnější informace o stroji a potřebné kontakty naleznete v letáku, který je přílohou tištěného čísla časopisu.

Se strojem Siltek je možné opravovat výtluky i během zimy.

Oprava výtluku netrvá déle než 20 minut a prakticky ihned lze přes opravené místo projíždět.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down