01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Oživí beton veřejné plochy?

Ve spojitosti s klasickým betonem si obvykle dosadíme přívlastek fádní, možná i odpudivý. Když se však přidají samočisticí schopnosti a pustí uzda fantazii, ožijí i betonové stavby.

Cílem ideové soutěže Město bez smogu, kterou letos pro studenty stavebních oborů, architektury, designu a výtvarného umění uspořádala společnost Českomoravský cement, a. s., bylo rozšířit povědomí o možnostech betonových výrobků, ploch či objektů obsahujících technologii TX Active. (Vítězné návrhy viz obrázky.) Toto označení nesou materiály, které dokáží rozkládat nebezpečné oxidy dusíku, produkované například silničním provozem. Tyto materiály mají i samočisticí schopnosti.


CHODNÍKY, ZASTÁVKY I MOBILIÁŘ

»Vhodná místa k použití daných materiálů jsou všude tam, kde je třeba zmírnit vliv škodlivin z výfukových plynů na zdraví člověka nebo ochránit povrch stavebního materiálu před hromaděním nečistot,« říká Miroslav Příkopa, vedoucí marketingu a komunikace společnosti Českomoravský cement, a. s. Mezi typická místa patří povrchy vozovek a chodníků (ulice, klidové a pěší zóny, zastávky, autobusová nádraží, parkoviště, hřiště, školky či zahrady), opěrné a protihlukové stěny, tunely včetně okolí portálů, fasády budov nebo městský mobiliář a různé doplňky veřejného prostoru.

Z ekonomických důvodů je vhodné volit takové aplikace a materiály, které dovolují zhotovení tenké povrchové funkční vrstvy z TX Active materiálu na podkladu z běžného, fotokatalyticky neaktivního materiálu. Pro správnou funkci TX Active materiálů není nutné přímé sluneční světlo, fotokatalýza na nich dobře probíhá také na severních či jinak zastíněných plochách. U nás se zatím z tohoto materiálu ještě žádná veřejná stavba nerealizovala.

STANE SE Z NÁVRHŮ REALITA?

Vítězné návrhy lze podle Miroslava Příkopy rozdělit do dvou skupin: na obtížně realizovatelné (vyžadující konkrétní místo a de facto neopakovatelné), a realizovatelné (objekty městského mobiliáře či oživující skulptury). »Vše závisí na zájmu obcí. Zejména návrhy městského mobiláře jsou hodnotné a mají potenciál pro řešení veřejných prostor.«

Návrh Monoblocku, oceněného v soutěži 2. místem, ukazuje, že i kousku kvádru lze vtisknout městský životní styl.

Betonové svítící choroše s příměsí TiO2 (3. místo) lze slovy tvůrců libovolně umístit na betonové plochy městské džungle.

Ekoaza (1. místo) má navodit příjemný pocit ve stínu stromů a zaujmout hrou světla prostupujícího korunami.

Jedním z příkladů veřejných staveb uskutečněných v zahraničí je kulturní centrum Cité des Arts ve francouzském Chambéry.

FOTO: WWW.BEZSMOGU.CZ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down