01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stát chystá novou koncepci bytové politiky

Dosavadní systém založený především na dotacích a preferující vlastnické bydlení se ukázal jako neudržitelný. Tvrdí to ministr pro místní rozvoj Ing. Kamil Jankovský.

Tomu, abychom si tento fakt uvědomili, napomohla i hospodářská krize, v jejímž důsledku sílí hrozba rozšiřování skupin ohrožených sociálním vyloučením. Efektivnímu naplňování úlohy státu v oblasti bydlení brání mj. skutečnost, že ačkoli bytová politika spadá do gesce Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), ve skutečnosti se na ní podílí hned několik resortů, jejichž kompetence se někdy překrývají, podobně jako se zbytečně dublují některé programy. Nestabilitu systému založeného převážně na státních dotacích potvrdil postupný útlum jednotlivých programů kvůli klesajícím možnostem veřejných rozpočtů.

Proto se pod Jankovského vedením na Státním fondu rozvoje bydlení (SFRB) a ve spolupráci s MMR chystá nová koncepce státní politiky bydlení.

Které změny se v ní rýsují?

Dojde k vyváženější podpoře vlastnického a nájemního bydlení a zvýší se podpora bydlení skupin obyvatel ohrožených sociálním vyloučením.

Rozšíří se nabídka bytů odpovídajících potřebám osob se zdravotním postižením, včetně výstavby upravitelných bytů formou nízkoúročených úvěrů a dotací.

Bude se podporovat snižování energetické náročnosti bydlení.

Zlepší se využití fondů EU v jejím novém programovém období v letech 2014-2020.

Příjmy z prodeje emisních povolenek budou využity pro oblast bydlení.

Motivací vlastníků bytového fondu k jeho komplexním rekonstrukcím při využití revolvingových nástrojů se má dařit lépe snižovat investiční dluh v této oblasti.

Bude se efektivněji podporovat zvyšování kvality vnějšího prostředí rezidenčních oblastí.

Ještě do konce letošního roku se zavede pilotní program podpory výstavby nájemních bytů pro seniory. MMR letos rovněž ještě hodlá předložit návrh zákona, který by upravil plnění související s užíváním bytu a nebytových prostor. Předložen bude i návrh legislativních změn úpravy zapojení SFRB do systému evropských fondů a finančního inženýringu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down