01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moderní regulační jednotky snižují spotřebu i náklady

V záplavě informací o očekávaném zvýšení cen elektrické energie zůstává v podstatě bez povšimnutí problematika úsporných technologií v osvětlovacích soustavách. Jejich širší použití přitom vede nejen k přímým úsporám elektrické energie. Nejmodernější »inteligentní« regulační systémy...

V záplavě informací o očekávaném zvýšení cen elektrické energie zůstává v podstatě bez povšimnutí problematika úsporných technologií v osvětlovacích soustavách. Jejich širší použití přitom vede nejen k přímým úsporám elektrické energie. Nejmodernější »inteligentní« regulační systémy totiž zároveň přinášejí úspory provozních nákladů.

Tyto technologie lze využít všude a v nejrůznějších podmínkách. Jejich instalace má své opodstatnění při přípravě jak nových projektů osvětlení, tak modernizace stávajících osvětlovacích soustav. Dodatečnou instalaci regulačních jednotek je možné provést bez náročnějších stavebních či jiných úprav.


MODELOVÝ PŘÍKLAD

Možnost největších celkových úspor se otevírá tam, kde jsou náklady na osvětlení vysoké. Tedy u soustav veřejného osvětlení obcí a měst, osvětlení komunikací, obchodních a zábavních komplexů apod.

Jako modelový příklad uveďme ekonomický přínos výměny původního rozvaděče veřejného osvětlení za nový, vybavený vhodnou regulační jednotkou. Při provozu v rozsahu 4100 h/rok činil příkon osvětlení 24,6 kW. Tomu odpovídala původní roční spotřeba elektrické energie 100,9 MWh, přičemž při tarifní sazbě (vztahující se k odebranému množství) ve výši 2250 Kč/MWh celkové náklady na veřejné osvětlení a rok činily přibližně 0,23 mil. Kč. (Od 1. 1. 2011 by to vzhledem k uvažovanému růstu cen elektřiny mohlo hypoteticky být až 0,25 mil. Kč.)

V těchto reálných podmínkách se v důsledku instalace regulační jednotky snížila roční spotřeba na 73,4 MWh, což znamená pokles o 27,3 %. Roční náklady se díky nasazení regulace snížily na zhruba 0,165 mil. Kč. Reálná roční úspora se pohybuje kolem 0,062 mil. Kč. Vezmou-li se do úvahy náklady na regulační jednotku ve výši zhruba 0,130 mil. Kč, byla návratnost této investice kratší než dva roky.

Tento příklad není smyšlený, ale opírá se o skutečně realizovaný projekt regulace. Jde přitom pouze o souhrn základních parametrů a přímých efektů regulace, které lze doložit už v počátečním stadiu zpracování studie proveditelnosti a přípravě žádosti o eventuální úvěr. Při takové návratnosti investice je jednoznačné, že na uskutečnění takto pojatých projektů investoři získají bez problémů i případný bankovní úvěr.

NEZANEDBATELNÉ JSOU ROVNĚŽ DRUHOTNÉ EFEKTY

Důležité jsou také druhotné, byť obtížně kvantifikované efekty moderních regulačních jednotek. Zejména jde o:

zajištění centrálního monitorování a kontinuální kontroly provozu celého systému, což umožňuje přesně identifikovat události v jeho fungování a označení příčin eventuálních poruch;

značné zjednodušení dohledu v důsledku náhrady velkého množství regulačních prvků v každém svítidle jediným řídicím prvkem pro celou síť se schopnostmi dálkově stanovit a ovládat provozní režimy osvětlení v souladu s konkrétními potřebami;

stabilizaci napětí na jedné straně a řešení přepětí na druhé straně - používaná svítidla tak mají delší životnost.

To řadí moderní regulační jednotky do kategorie technologických zařízení vyšší generace spojujících účinnost s příznivými ekonomickými podmínkami pro provoz a údržbu. Na trhu jsou i různé zahraniční typy regulačních systémů, většinou závislé na dodávkách některých klíčových komponent ze zemí jejich původu. To v průběhu dalšího provozu může působit problémy. Takové systémy často nejsou přizpůsobitelné českým podmínkám a zpravidla vyžadují, aby se příslušné prostředí provozu funkci těchto regulátorů přizpůsobilo, ač by tomu mělo být právě naopak.

Volba a rozhodnutí o nákupu systému regulace by proto měla vždy být spojena nejen s doložením přínosů, ale i s charakterem provozu, způsobem servisu a údržby, zajištěním inovace. Zejména však s požadavkem, aby se vybraný typ regulace důsledně odvodil od potřeb provozovatelů.

 

JIŘÍ KOBLÍŽEK
ALSICO, s. r. o.

Renovovaný rozvaděč veřejného osvětlení s vestavěným regulátorem.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down