01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Virtualizace šetří náklady

Finanční efektivita, ochrana dat před zneužitím, dostupnost 24 hodin denně odkudkoliv či zajištění nepřetržitého provozu i v případě výpadku nebo havárie patří k největším výhodám, pro které se v oblasti IT stále více prosazuje virtualizace. Tento pojem už dávno zdomácněl nejen mezi odborníky IT.

Virtualizaci dnes znají a využívají i v mnoha obcích, firmách a institucích k tomu, aby měli svá data stále k dispozici a v bezpečí, a to za příznivou cenu. Díky ní již nemusejí nakupovat a provozovat fyzická zařízení, jako jsou například servery ve vlastní serverovně, ale mohou podle potřeby využívat externí a spolehlivá virtuální zařízení.

SERVERY, APLIKACE I DESKTOPY

Česká verze Wikipedie charakterizuje pojem virtualizace v prostředí počítačů jako »postupy a techniky, které umožňují k dostupným zdrojům přistupovat jiným způsobem, než jakým fyzicky existují, jsou propojeny atd.«.


IT konzultant společnosti K-net Petr Nepustil k tomu dodává: »Virtualizovat můžeme aplikace, desktopy a servery, což je u nás nejpoužívanější způsob. Serverová virtualizace se začala objevovat v širším měřítku asi před pěti lety, kdy především společnost VMware přišla s technologiemi vhodnými pro komerční sféru. Měla nejrychlejší a největší nárůst hlavně díky tomu, že u virtualizace serverů se dá dobře vyčíslit její ekonomický přínos. Je jednoduché vykalkulovat, co stojí zakoupení jednoho výkonného serveru například místo čtyř potřebných a následně si spočítat, kolik peněz lze ušetřit serverovou virtualizací.«

Méně známá, i když nejstarší, je virtualizace aplikací, která je někdy označována pojmem terminálová služba nebo Microsoft Terminal Services. Nejnovější je virtualizace desktopů, o níž se v IT světě začalo reálně uvažovat asi před dvěma lety. Čeští uživatelé ji teprve objevují a ti odvážnější ji začínají zavádět do svých IT systémů.

KOHO SE VIRTUALIZACE TÝKÁ

Zásadní rozdíl je v tom, koho se jednotlivé typy virtualizace dotýkají. Serverová virtu-alizace pomáhá především IT správcům sítě a uživatel vlastně ani nepozná, jestli pracuje ve virtuálním prostředí, nebo na vlastním fyzickém hardwaru. Naopak virtualizace aplikací a desktopů se přímo dotýkají uživatelů, proto je mnohdy jejich nasazení přijímáno s nedůvěrou a naráží na zvyklosti uživatelů a jejich neochotu učit se pracovat s novými technologiemi.

Velkou výhodou je však mobilita, neboť oprávnění uživatelé mají možnost připojit se ke svým datům prakticky odkudkoliv - z domova, z cest a podobně. Další velkou výhodou je bezpečnost. Ukrást počítač s citlivými daty je totiž daleko jednodušší než se vloupat do serverovny a tam napadnout data.

»Zatímco serverová virtualizace je vhodná téměř pro každého, virtualizace aplikací a desktopů vyžaduje dobrou rozvahu a ideálně pilotní projekt s kalkulací návratnosti investic,« doporučuje Petr Nepustil. »Výrazně se však vyplatí tam, kde firma či organizace požaduje něco jiného než pouhou finanční úsporu, například klade zvýšenou pozornost na bezpečnost nebo na propojení a mobilitu poboček.«

PŘÍKLADY ZE SÁZAVY A KARVINÉ

Městský úřad Sázava nepatří k velkým úřadům, z hlediska správy počítačové sítě se stará o provoz a údržbu přibližně dvaceti počítačů. Tato činnost spadá do kompetence tajemníka města. Pro řešení, jak zjednodušit správu počítačů z jednoho místa a propojení pracovišť, které se nacházely mimo hlavní budovu úřadu, zvolil městský úřad moderní IT technologie od společností Citrix a VMware, kdy využil virtualizaci aplikací. V současné době připravuje přechod na virtualizaci desktopů. Pro správu serverů již také přes rok využívá výhod virtualizace serverů.

Pro virtualizaci serverů a desktopů se rozhodl i Magistrát města Karviná, který nasazuje technologii VMware VIEW u téměř 300 desktopů. Magistrát v Karviné totiž má kolem 300 zaměstnanců, kteří pracují s velkým množstvím výpočetní techniky. Celý úřad je navíc rozložen do několika budov. Kvůli tomu je správa veškeré infrastruktury náročná, i když je v Karviné výborný tým spolupracovníků.

Ti si nejdříve vyzkoušeli v rámci pilotního projektu různé technologie od společností Microsoft, Citrix a VMware, aby tak měli možnost ovlivnit co nejlepší funkcionalitu, jednoduchou správu a nejvýhodnější finanční zhodnocení při nasazení ostrého terminálového provozu. Technologii VMware VIEW využil tým také proto, že má již několikaleté praktické zkušenosti s virtualizací serverů na technologii VMware.

TREND MODERNÍ DOBY: HOSTING

V moderním IT světě se díky těmto třem typům virtualizace rozvíjejí tzv. cloudy. »Jedná se o centrum, do něhož se umisťují buď servery nebo virtuální servery či desktopy. Firma, instituce, město nebo jiný subjekt si může v tomto centru pronajmout, co potřebuje,« říká Petr Nepustil. »Nemusí si pořizovat žádný hardware ani software, platí měsíční paušál za pronájem příslušného zařízení a dostane takový výkon, jaký zrovna potřebuje a jenž se dá navyšovat nebo snižovat podle potřeb,« dodává Petr Nepustil.

 

Příchod cloud computingu do českého e-governmentu avizovalo letos na jaře Ministerstvo vnitra symbolem Klaudie.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down