01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Euroklíč odemkne výtah i WC

Mezinárodní projekt Euroklíč vznikl v Německu a více než dvacet let pomáhá lidem se sníženou pohyblivostí zpřístupnit sociální a technická kompenzační zařízení, jako jsou výtahy, plošiny či WC. Projekt u nás realizuje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR (NRZP) ve spolupráci se Sítí...

Mezinárodní projekt Euroklíč vznikl v Německu a více než dvacet let pomáhá lidem se sníženou pohyblivostí zpřístupnit sociální a technická kompenzační zařízení, jako jsou výtahy, plošiny či WC. Projekt u nás realizuje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR (NRZP) ve spolupráci se Sítí mateřských center a Evropským institutem pro udržitelný rozvoj, o. s. Finance jsou získávány z fondů EU, z veřejných rozpočtů, od nadací nebo sponzorů.

EUROKLÍČ A EUROZÁMEK

Dostupnosti veřejných sociálních a kompenzačních zařízení se dosahuje tím, že:

Jsou osazena jednotným Eurozámkem.

Osobám se zdravotním postižením se na základě průkazu ZTP nebo ZTP/P distribuují univerzální Euroklíče.

Osobám pečujícím o děti do tří let zapůjčuje Euroklíče Síť mateřských center.

Seniorům a krátkodobě zdravotně indisponovaným se Euroklíče zapůjčují ve veřejně přístupných budovách.

Provozovatel, který si nechá na své zařízení nainstalovat Eurozámek, bude zařazen do databáze zařízení přátelských pro osoby se sníženou schopností pohybu, s možností budoucího využití prostřednictvím satelitních navigačních systémů. Euroklíč zpřístupňuje zařízení těm, pro něž jsou určena a zabraňuje jejich zneužívání např. vandaly.

JAK ZÍSKAT EUROKLÍČ

Ve Středočeském kraji mohou držitelé ZTP nebo ZTP/P získat Euroklíč zdarma díky projektu Euroklíč Střední Čechy - města (financován z ROP Střední Čechy) v distribučních místech NRZP. Města si mohou také zdarma vyzvednout pro své obyvatele se ZTP nebo ZTP/P větší počet Euroklíčů. Rodiče dětí do tří let obdrží Euroklíč v distribučních místech Sítě mateřských center.

Držitelé ZTP nebo ZTP/P z Plzně mohou Euroklíč získat zdarma v rámci projektu Euroklíč v Plzni (financován z MMR) v krajském regionálním pracovišti NRZP. Rodiče dětí do tří let, obdrží Euroklíč v distribučních místech Sítě mateřských center. Držitelé zdravotních průkazů a rodiče dětí do tří let z Plzeňského kraje budou moci již v průběhu roku 2011 Euroklíč získat i prostřednictvím dalších distributorů zveřejňovaných na www.euroklic.cz.

Podle předsedy Institutu pro evropský udržitelný rozvoj Mgr. Pavla Hříbka rovněž představitelé Hlavního města Prahy přislíbili, že držitelé ZTP nebo ZTP/P a rodiče dětí do tří let budou moci letos získat dotovaný Euroklíč. Ostatní regiony by měly následovat. Probíhá v nich přípravná fáze a hledá se dotační zdroj. Zájemci z těchto krajů si mohou zatím Euroklíč koupit.

JAK ZÍSKAT EUROZÁMEK

O instalaci Eurozámku do veřejně přístupných objektů lze zažádat prostřednictvím formulářů na stránkách www.euroklic.cz. Ve Středočeském kraji už byly zájemcům Eurozámky instalovány zdarma v rámci zmíněného projektu. V Plzni se tak stane v průběhu letoška, Plzeňském kraji a Praze by se tak mělo stát rovněž letos.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down