01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zahrada otevřená pro všechny

Už příští měsíc zahájí Nadace Partnerství (www.nadacepartnerstvi.cz) stavbu první zelené budovy administrativního typu u nás - environmentálního poradenského centra, a hravé vzdělávací zahrady. Projekt s názvem Otevřená zahrada vyroste pro obyvatele a návštěvníky v Brně na severním svahu Špilberku....

Už příští měsíc zahájí Nadace Partnerství (www.nadacepartnerstvi.cz) stavbu první zelené budovy administrativního typu u nás - environmentálního poradenského centra, a hravé vzdělávací zahrady.

Projekt s názvem Otevřená zahrada vyroste pro obyvatele a návštěvníky v Brně na severním svahu Špilberku. Vzniká ve spolupráci Nadace Partnerství, města Brna, Jihomoravského kraje a brněnských univerzit. Otevřená zahrada potěší mnohé: veřejnosti zpřístupní k odpočinku během dne soukromé nadační pozemky v srdci Brna, dětem 2. stupně ZŠ nabídne hravé environmentální vzdělávání v kontaktu s přírodou, studentům stavebních fakult a architektury obohatí výuku o příklady z praxe.


ZELENÁ INSPIRACE PRO INVESTORY

V České republice není v provozu zatím žádná skutečně zelená administrativní budova v pasivním energetickém standardu. Plánované centrum, které bude sloužit ke vzdělávacím účelům a neziskovým organizacím jako zázemí pro jejich práci, má velkou šanci toto prvenství získat. Jeho výstavbou však nadace míří dál: chce prolomit nedůvěru ve funkčnost pasivních nízkoenergetických veřejných staveb.

Architektonické řešení budovy zpracoval ateliér Projektil architekti, s. r. o., držitel Grand Prix 2010 za Národní technickou knihovnu v Praze. (Rozhovor s jedním z členů ateliéru přinášíme na str. 40 - pozn. red.) Autorem energetické koncepce je přední český odborník na nízkoenergetické stavění prof. Jan Tywoniak. Pro účely výuky architektů a stavebních inženýrů se v budově počítá s on-line měřením spotřeb energie. Některé aspekty zeleného stavění narážejí na vyvíjející se normy, např. v hospodaření s odpadními vodami nebo s dešťovou vodou, v počtu parkovacích míst nebo na některé překonané požární předpisy.

Nadace počítá s využíváním dešťové vody a recyklací části šedé vody z umýváren. Pro vytápění a chlazení chce využít jak noční nachlazování, tak tepelná čerpadla a technologii chlazených těžkých stropů.

Praktické zkušenosti z plného provozu intenzivně využívané budovy, ale také zkušenosti s celým procesem stavby, kterým nyní Nadace Partnerství prochází, mohou sloužit jako inspirace dalším investorům.

Prostor zahrady kolem poradenského centra bude spojovat téma živlů. Návštěvníci se s nimi setkají na plánovaných třinácti stanovištích, určených také pro experimenty školních týmů. Ostatní zde naleznou příjemné místo k odpočinku.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU

začátek výstavby: červenec 2011, slavnostní otevření: září 2012;

náklady: 92 mil. Kč (z toho 74 mil. Kč z Operačního programu Životní prostředí);

architektonické řešení budovy: Projektil architekti, s. r. o., architektonické řešení zahrady: Lucie Komendová, Ateliér Gaia.

 

KATEŘINA URBANOVÁ
Nadace Partnerství

Ukázka interiéru poradenského centra.

FOTO: PROJEKTIL ARCHITEKTI S.R.O.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down