01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

K turistickým lákadlům patří památky i delší otevírací doba

Čistota v ulicích a parcích, péče o zeleň, propagace »města s přívlastkem« a znatelné proměny památkové rezervace pomohly letos Znojmu k titulu Historické město roku 2010.

Starosta Znojma MUDr. Zbyšek Kaššai při převzetí ceny za první místo v soutěži o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón (MPR a MPZ) v dubnu na Pražském hradě zdůraznil, že ocenění je zásluhou všech jeho předchůdců od 70. let minulého století. Tehdy totiž byla ve Znojmě vyhlášena městská památková rezervace, na jejímž území se nyní nachází celkem 167 nemovitých kulturních památek.


(Zmíněnou soutěž organizuje každoročně Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a informovali jsme o ní v dubnovém čísle Moderní obce, pozn. red.)

FINANCOVÁNÍ PÉČE O PAMÁTKY

Obnovu památek financovalo město v roce 2010 ze svého rozpočtu (4 %), z Programu regenerace (příspěvek na obnovu tří měšťanských domů) a z rozpočtu Jihomoravského kraje (oprava krovu hradu).

Soukromé vlastníky motivuje město k opravám historicky cenných budov nevratnými dotacemi - od roku 2007 z Fondu revitalizace MPR. Dotaci lze získat mj. na zpřístupnění a zprovoznění nebytových prostor (např. krámků, galerií, penzionů, dvorních traktů), na prodloužení pracovní doby o víkendech a svátcích během turistické sezony, na zřizování předzahrádek i na internetové prezentace objektů.

»Bohužel jsme letos museli kvůli špatnému stavu městské pokladny Fond revitalizace pozastavit,« komentuje starosta Kaššai. »Jestliže se nám však podaří finanční situaci opět stabilizovat, obnovíme dotační tituly na projekty oprav historických objektů od příštího roku,« dodává.

VYŽITÍ PRO DOMÁCÍ I PŘESPOLNÍ

Kromě památek nabízí Znojmo pestrý kulturní program, ochutnávku vína nebo krásy Národního parku Podyjí. Hlavním zdrojem podpory cestovního ruchu je městský rozpočet, resp. za tím účelem zřízená příspěvková organizace Znojemská Beseda. Město dále využívá účelové dotace z EU (ROP Jihovýchod, OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko a Fond malých projektů), dotace z Jihomoravského kraje nebo z Vinařského fondu.

Z novinek posledních let lze zmínit orientační systém v historickém centru či vyhlídkovou trasu znojemského podzemí s názvem Tajemné znojemské podzemí. »Pro letošek nepočítáme vzhledem k nedostatku financí s žádnými velkými novinkami,« vysvětluje tisková mluvčí městského úřadu Mgr. Renáta Šimečková. »Snad až v roce 2012 by měla být zprovozněna další část znojemského podzemí, tzv. adrenalinová trasa.«

Největší událostí ve městě je Znojemské historické vinobraní, na které zavítá až 80 tisíc návštěvníků. Kromě zmíněné Znojemské Besedy, působí ve městě řada kulturních, sportovních a zájmových sdružení, jež pořádají akce podle svého zaměření. Jde např. o občanské sdružení Znojemský hudební festival Znojmo, Klub českých turistů, Okrašlovací spolek, Znovín Znojmo, Sdružení znojemských vinařů, Dům dětí a mládeže, Jihomoravské muzeum, Znojemskou knihovnu apod.

OPATŘENÍ PROTI VANDALŮM

Obyvatelé i návštěvníci oceňují také čistotu v ulicích, nový městský mobiliář sloužící pro odpočinek, atrakce pro děti a květinovou výzdobu. Problémy však městu způsobuje vandalismus, který pravidelně narůstá s příchodem teplejších měsíců.

»Jde především o ničení květinové výzdoby, vyvracení a ohýbaní dopravních značek, rozkopávání odpadkových košů a sprejerství,» vyjmenovává Mgr. Šimečková. Podle zkušeností městských strážníků tak nejčastěji činí podnapilé osoby. Pokud jsou vandalové přistiženi, musí se zodpovídat před Komisí pro projednávání přestupků, hrozí jim sankce až 15 tisíc korun a k tomu uhrazení způsobené škody.

K prevenci těchto jevů přispívají pravidelné besedy městské policie se středoškoláky. Po nich následuje florbalový zápas mezi studenty a strážníky s cílem navázat kontakt, získat důvěru a lépe na studenty zapůsobit. Důležitým pomocníkem policie je i městský kamerový dohlížecí systém.

SEZNAM PAMÁTEK SE ROZŠIŘUJE

V současnosti řeší město otázku budoucnosti bývalého pivovaru, jehož areál vloni odkoupilo od společnosti Heineken. Vzniká územní studie, která se zabývá možnostmi využití jednotlivých budov. Poněvadž většina z nich byla na sklonku roku 2010 prohlášena kulturní památkou, podílejí se na přípravě studie také zástupci Národního památkového ústavu v Brně.

Vloni v říjnu získalo Znojmo bezúplatným převodem od státu Loucký klášter - jižní dominantu města. Nyní se tedy zabývá také variantami rekonstrukce a využití jeho rozsáhlého areálu.

K výrazným dominantám města patří také gotický děkanský kostel sv. Mikuláše.

FOTO: ARCHIV MĚSTA ZNOJMA

Ocenění je pro Znojmo velkou výzvou do budoucna, řekl starosta Zbyšek Kaššai.

FOTO: RADOVAN MIČA

Expozice Tajemné podzemí se v roce 2009 stala vítězem portálu Kudy z nudy.

FOTO: ARCHIV MĚSTA ZNOJMA

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down