01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Registrační povinnost zaměstnanců obce

Jsem zaměstnaná na obecním úřadu a mojí pracovní náplní je zejména výběr poplatků za odpady a psy a vzhledem k propojení jednotlivých počítačů se dostanu i k osobním údajům obyvatel obce včetně jejich rodných čísel. Mám se registrovat u Úřadu pro ochranu osobních údajů (dále jen Úřad)? Je...

Jsem zaměstnaná na obecním úřadu a mojí pracovní náplní je zejména výběr poplatků za odpady a psy a vzhledem k propojení jednotlivých počítačů se dostanu i k osobním údajům obyvatel obce včetně jejich rodných čísel. Mám se registrovat u Úřadu pro ochranu osobních údajů (dále jen Úřad)?

Je povinností obce, jako správce osobních údajů, zajistit podle ustanovení § 13 odst. 4 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, aby systémy pro automatizované zpracování osobních údajů používaly pouze oprávněné osoby.


Oznamovací povinnost se podle ustanovení § 16 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vztahuje na správce osobních údajů, který je povinen, pokud hodlá zpracovávat osobní údaje nebo změnit registrované zpracování, písemně tuto skutečnost oznámit Úřadu před zpracováváním osobních údajů.

Vzhledem k tomu, že obec při vybírání poplatků za komunální odpad postupuje podle ustanovení § 17a a násl. zákona číslo 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů a u vybírání místního poplatku ze psů podle ustanovení § 1 písm. a) a násl. zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, nevztahuje se na ni oznamovací povinnost na základě výjimky z oznamovací povinnosti podle ustanovení § 18 odst. 1 písm. b) zákona č. 101/2000 Sb. Povinnou osobou je v tomto případě obec, nikoliv jednotliví zaměstnanci vykonávající svoji funkci na základě pracovní či obdobné smlouvy podle zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce.

Závěr: Oznamovací povinnost se na jednotlivé zaměstnance obce v žádném případě nevztahuje.

 

JUDr. JANA KOSOBUDOVÁ
Úřad pro ochranu osobních údajů

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down