01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

EKOLAMP: Každý může pomoci životnímu prostředí

Jedním ze znaků moderně fungující obce, firmy nebo domácnosti se během posledních let stal důraz na úsporu elektrické energie a s tím spojené používání úsporných zářivek.

Ve srovnání s klasickými žárovkami kompaktní zářivky spotřebují až o 80 % elektrické energie méně. Alespoň jednu »úsporku« má dnes již polovina českých domácností, jsou běžné na úřadech, ve firmách, v nemocnicích i ve školách. Úsporné varianty veřejného osvětlení jsou dnes obvyklé v řadě měst a obcí, které díky nim šetří milionové částky.

Reálné ekonomické efekty jdou ruku v ruce s ekologickým přínosem. Stoprocentně to však platí jen tehdy, jsou-li vysloužilé úsporné zářivky ekologicky zlikvidovány a recyklovány.


DO PŘÍRODY UŽ NEUNIKAJÍ DESÍTKY KILOGRAMŮ RTUTI

Při nesprávné likvidaci moderních světelných zdrojů může do životního prostředí uniknout malé množství rtuti, které obsahují. A právě proti tomu již šest let bojuje kolektivní systém EKOLAMP zajišťující zpětný odběr vysloužilého osvětlovacího zařízení. Díky službám této neziskové organizace se ročně do přírody nedostane několik desítek kilogramů rtuti. »Při odborném zpracování se úniku toxické rtuti zabrání a z už nefunkční zářivky se navíc znovu využije až 96 % surovin, z nichž je vyrobena. Kromě rtuti je to i sklo, plasty, mosaz a další materiály,« vysvětluje zástupce kolektivního systému EKOLAMP Ing. Radoslav Chmela. Loni tato společnost sesbírala 721,9 tuny zářivek a 276,9 tuny svítidel, přičemž materiálově bylo dále využito skvělých 96,2 %, respektive 79,5 % surovin.

»Firmy a obce musejí vysloužilé zářivky a svítidla odevzdávat k recyklaci ze zákona. Je překvapivé, že některé z nich za to pořád platí. Přitom EKOLAMP provádí sběr a recyklaci zcela zdarma,« poznamenává inženýr Chmela. Podle jeho slov domácnosti takovou povinnost nemají, a tak přibližně polovina z nich zářivky vyhazuje do směsného komunálního odpadu. »Lidé si často neuvědomují skutečné ekologické přínosy zpětného odběru a recyklace zářivek. Snažíme se jejich přístup změnit,« vysvětluje Ing. Radoslav Chmela.

VČELY JAKO SYMBOL

Aktuální komunikační kampaň kolektivního systému EKOLAMP pro někoho možná překvapivě upozorňuje na důležitou roli včel v přírodě. Společným jmenovatelem je právě fakt, že si lidé zatím dostatečně neuvědomují nutnost osobního ekologického přístupu. Včel na Zemi ubývá a bez jejich působení by se rychle změnil ráz krajiny, došlo by k poklesu biodiverzity, stejně jako k narušení ekosystému.

Skutečnost, že i tak malý živočich může mít zásadní vliv na životní prostředí, je pro EKOLAMP paralelou k malým zářivkám, které by neměly končit v popelnicích. Za designové zpracování expozice s touto tematikou EKOLAMP dokonce získal cenu ABF na 6. mezinárodním veletrhu FOR WASTE & CLEANING 2011, který se počátkem května konal v pražských Letňanech.

Vedle apelu na společenskou odpovědnost obcí a firem se EKOLAMP neustálým rozšiřováním sběrné sítě snaží také o navyšování zpětného odběru z českých domácností, a zkracuje tak průměrnou vzdálenost, kterou jsou lidé s nefunkční zářivkou ochotni ujít. Ta podle průzkumů činí jeden kilometr. Již třetím rokem proto EKOLAMP buduje unikátní síť malých sběrných nádob s cílem přiblížit sběrná místa domácnostem. Koncem května bylo ve veřejných budovách a institucích, v obchodech nebo na úřadech umístěno již přes 1200 těchto nádob.

SBĚRNÉ DVORY I MOBILNÍ SVOZY

Mimo to EKOLAMP smluvně spolupracuje s téměř 700 sběrnými dvory měst a s dalšími více než 3120 obcemi, jež pokrývá mobilním sběrem. Do odběru dále zapojuje zhruba tisícovku velkoobchodních a maloobchodních provozoven, na 140 konečných uživatelů a zhruba šest desítek odpadových společností.

»S mými spolupracovníky si říkáme, že musíme myslet ekologicky, ale jednat ekonomicky, aby naše činnost dávala našim účastníkům a partnerům dlouhodobě smysl,« uzavřel mottem společnosti Ing. Radoslav Chmela.

Moderní světelné zdroje obsahují, byť nepatrně, i rtuť. Proto se klade takový důraz na jejich ekologickou likvidaci.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down