01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Multifunkční zařízení vyrábí kompost i palivo

Moderní průmyslové kompostárny, které nemají stálý odbyt na kompost, by mohly svou situaci řešit výrobou alternativního paliva. Podle poloprovozních zkoušek je to reálné řešení pro řadu zařízení nejen v České republice. Projekt výroby paliva z odpadní biomasy jsme zahájili v polovině roku 2010 v...

Moderní průmyslové kompostárny, které nemají stálý odbyt na kompost, by mohly svou situaci řešit výrobou alternativního paliva. Podle poloprovozních zkoušek je to reálné řešení pro řadu zařízení nejen v České republice.

Projekt výroby paliva z odpadní biomasy jsme zahájili v polovině roku 2010 v nově zrekonstruované průmyslové kompostárně v Bílině, jejíž kapacita je 50 kilotun zpracované vstupní suroviny za rok.


Z biomasy vyrábíme v rámci poloprovozních zkoušek běžný kompost i alternativní palivo, vhodné ke spalování v kotelnách. Podstatnou výhodou je, že na výrobu obou produktů používáme stejnou techniku, klasický překopávač či standardní bubnové síto. Tato kompostárna je multifunkční hlavně proto, že celý proces výroby je pod střechou a dá se řídit a kontrolovat obsah vlhkosti v produktu. Moderním způsobem se řeší i provzdušňování zpracovávané hmoty, odvod a čištění odpadních vod nebo odvětrání vzdušnin do biofiltru. Celý proces výroby je ovládán a monitorován výpočetní technikou.

Proč však vyrábět v kompostárně palivo? Nyní začíná být velkým problémem nedostatek štěpky i nárůst její ceny v důsledku narůstajícího počtu kotelen na biomasu. Na druhé straně máme velké množství odpadní biomasy v různých formách - od posekané trávy přes seno, větve, pařezy či odpady ze zemědělství a lesnictví až po zbytky z velkokuchyní a kalů z ČOV. Skládkování této biomasy se důsledně omezuje v celé Evropské unii, a je proto nutné hledat cesty k jejímu využití. Výroba paliva je jednou z možností. Pro kompostárnu je tento postup výhodný, protože řeší sezonnost v příjmu různých bioodpadů a zároveň zajišťuje stabilitu provozu při nedostatku odbytu na klasický kompost.

Při výrobě kompost/palivo lze kombinovat suroviny podle vhodnosti již před výrobou. Popel ze spalování biomasy v kotelnách se může používat k obohacování a vylehčování kompostových substrátů. Podle výsledků rozborů je pro tuto aplikaci zcela bezproblémový. Doprava popele z kotelny zpět na kompostárnu může být logisticky vyřešena jako vytěžování vozidel.

Jako zemědělec mám problém s tím, že odpadní biomasa nekončí ve formě kompostu v půdě, kterou by obohatila humusem a zvýšila její úrodnost. Pohlédnu-li však na problém okem podnikatele v době krize, není co řešit. Máme-li zařízení, které umí výrobu obou produktů, proč je nevyužít? O dalším postupu a výsledcích projektu budeme průběžně informovat.

 

LUBOŠ HORA
Ekodendra, s. r. o.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down