01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Gotický hrad v sobě skrývá prosklený kontejner

SOBĚSLAV Hned dvě prestižní ocenění ze soutěže o titul PRESTA (Prestižní stavba jižních Čech) patří projektu Městská knihovna v Soběslavi - záchrana gotického hradu. Projekt totiž v dubnu získal nejen titul PRESTA v kategorii Občanské a průmyslové stavby, ale zdobí jej rovněž Cena hejtmana...

SOBĚSLAV

Hned dvě prestižní ocenění ze soutěže o titul PRESTA (Prestižní stavba jižních Čech) patří projektu Městská knihovna v Soběslavi - záchrana gotického hradu. Projekt totiž v dubnu získal nejen titul PRESTA v kategorii Občanské a průmyslové stavby, ale zdobí jej rovněž Cena hejtmana Jihočeského kraje INSPIRA za inspirativní řešení přestavby obcí. Tuto cenu hejtman Jiří Zimola poslal do Soběslavi za to, že tam rozsáhlou, finančně a technicky náročnou obnovu paláce soběslavského hradu spojila radnice s požadavkem na vestavbu městské knihovny a víceúčelového sálu.


Městem vypsanou soutěž na budoucí využití objektu vyhrál již v roce 2000 Ing. arch. Jaromír Kročák. Ale jen konzultace s památkáři trvaly podle starosty Ing. Jindřicha Bláhy čtyři roky. Po stavebním povolení v roce 2006 následovalo statické zajištění objektu, jeho vyklizení a příprava na vestavbu. Velmi v roce 2008 pomohla dotace 36,2 mil. Kč z ROP Jihozápad. Celkové náklady projektu, který v letech 2009 a 2010 realizovala místní firma Spilka a Říha, činily téměř 45 mil. Kč.

Ing. arch. Jaromír Kročák tvrdí, že řešení paradoxně pomohla takřka nesplnitelná podmínka umístit knihovnu do hradu. »Knihy potřebují nízkou relativní vlhkost a stálé mikroklima, zatímco zdivo hradu nesnese vysušování a změnu přirozeného venkovního prostředí, aby se nerozpadalo. Tak vznikl nápad vestavět nezávislý celoprosklený kontejner do palácového křídla hradu. Prostor mezi kontejnerem a zdmi a střechou je sice venkovní s přirozenou ventilací, ale působí jako tepelný filtr. V zimě sekundárně ohřívá venkovní vzduch a snižuje energetickou náročnost knihovny. V létě zdi a střecha fungují jako zastiňující předsazená konstrukce a přirozeně chladí prostor knihovny,« uzavřel autor projektu jeho stručnou charakteristiku.

Prosklený kontejner nabízí pohled na původní interiér hradního paláce.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down