01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nabídka volnočasových aktivit zvyšuje kvalitu života v obci

Nejvíce se lidé ve volném čase dívají na televizi, na druhém a třetím místě se věnují různým sportovním aktivitám a četbě. Alespoň podle Centra pro výzkum veřejného mínění.

Nezáleží na tom, jak velká je vaše obec, důležité je, zda má svým občanům co nabídnout pro trávení jejich volného času. Lidé při vyjadřování své (ne)spokojenosti s kvalitou života v místě bydliště totiž hodnotí i nabídku kulturního a sportovního vyžití, příp. odpočinku. Citovaný výzkum zveřejněný v loňském roce (www.cvvm.cas.cz) položil respondentům (15+) i otázku, jak často se věnují vybraným činnostem spojeným s trávením volného času. Nejfrekventovanější se ukázala být četba, přičemž 23 % dotázaných zajde přinejmenším každý měsíc do knihovny. Kino navštíví alespoň jednou za čas dvě třetiny dotázaných a sportu či cvičení se pravidelně jednou za týden věnuje třetina.


V KOLOVČI SOUSTŘEDILI VŠE POD JEDNOU STŘECHOU

Stejně jako Dolní Poustevna (viz obr.), tak i městys Koloveč (okr. Domažlice) se dočkal nového kulturního, ale současně i administrativního zařízení prostřednictvím dotace z ROP (tentokrát však Jihozápad). V Kolovči sloužila dříve ke společenským účelům budova Sokolovny. Začátkem 90. let se vrátila původnímu majiteli a obec musela pro kulturní a společenské akce využívat různá zařízení v sousedních obcích. Zastupitelstvo Kolovče našlo řešení až v roce 2006, kdy v dražbě koupilo objekt bývalé restaurace Šumava včetně rozsáhlého pozemku ve středu obce.

Následovala veřejná diskuse o dalším využití. Vedení obce se nakonec rozhodlo tento objekt přestavět na moderní kulturní a administrativní zařízení, které v sobě zahrnuje prostory úřadu městyse, veřejnou knihovnu, obřadní síň, jednací sál, garáže a technické zázemí úřadu, spolkovou místnost, restauraci a velký společenský sál s jevištěm a šatnou. »Od tohoto projektu jsme očekávali vytvoření důstojného zázemí pro pořádání kulturních a společenských akcí v obci, zázemí pro činnost místních spolků, zahájení provozu restaurace, která v obci hojně navštěvované turisty doposud chyběla a také vybudování moderního úřadu se zázemím,« vysvětluje starosta Kolovče Ing. Václav Pergl. »Nové zařízení také výrazně sníží stávající provozní náklady,« dodává.

Realizace projektu trvala od května 2009 do května 2010. Během ní bylo také upraveno okolí objektu: vystavěno parkoviště, přístupové chodníky a rekonstruována část navazující místní komunikace. Slavnostní otevření se konalo v září za účasti většiny občanů Kolovče, dále všech, kteří se podíleli na realizaci a významných hostů. Podle Ing. Pergla si tuto událost všichni místní užili. V zařízení se od té doby konala řada akcí, které zorganizoval buď samotný městys, nebo místní spolky.

DIVADELNÍ OCHOTNÍCI I SPORTOVCI

Namátkou jmenujme představení místního divadelního spolku »Kolofantí« a hostujících spolků ze širokého okolí, dále oslavu konce roku 2010, několik společenských plesů organizovaných místními a přespolními spolky, dětský maškarní karneval, masopustní veselici a taneční zábavy. Z významnějších akcí to bylo např. slavnostní vyhlášení akce Sportovec Domažlicka 2010, organizované společně městysem Koloveč, Svazkem obcí Domažlicko a Sportovní unií okresu Domažlice. Kalendář plánovaných akcí je, jak potvrzuje starosta Pergl, naplněn až do léta. O všechny akce je velký zájem a nové zařízení v tomto směru dobře plní svůj účel.

A další projektové záměry obce? V současné době očekávají v Kolovči rozhodnutí o přidělení dotace ze Státního fondu životního prostředí z programu Zelená úsporám na výměnu oken a zateplení vnějšího pláště budovy základní školy. »Jsme rádi, že se nám daří školu provozovat. Navštěvuje ji asi 230 dětí z Kolovče a z dalších asi 15 spádových obcí. Školu považujeme za jeden ze základních pilířů našeho dalšího rozvoje,« uzavírá starosta Kolovče.

Chátrající torzo kostela v Dolní Poustevně na Děčínsku je dnes kulturním sálem Centra setkávání, a to díky dotaci z ROP Severozápad.

ILUSTRAČNÍ FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down