01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Atraktivitu a návštěvnost kina zvýší digitalizace

Čím více zařízení pro volný čas, tím větší konkurence mezi nimi. Co přiměje obyvatele k návštěvě místního kina?

Kino začalo v Berouně promítat už před 1. světovou válkou. V současnosti, kdy mají obyvatelé a návštěvníci města řadu možností jak trávit volný čas, chodí také do kina. Přispěla k tomu i nedávno dokončená rekonstrukce, která zvýšila divácké pohodlí. »Zavedením digitálního systému s nadstandardem v podobě 3D může kino uvádět filmové premiéry v rychlém časovém sledu,« říká Pavla Švédová, tisková mluvčí Městského úřadu v Berouně. Diváci tedy nemusí jezdit za premiérami např. do Prahy. Průměrná návštěvnost před rekonstrukcí byla asi 33 diváků na představení, nyní je to 46, což je nad republikovým průměrem (31).


REKONSTRUKCE A VYUŽITÍ KINA

První z rekonstrukcí proběhla v roce 2003 a zahrnovala výměnu podlahy a sedadel, nové stropní obklady, instalaci nového odvětrávání a nového zvukového systému Dolby Digital Surround EX, jenž konkuruje velkým multiplexovým kinům. Náklady hradilo město. V roce 2007 se podařilo zmodernizovat kotelnu, stěnové akustické obklady a světelný park. Finance poskytlo opět město a Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie (viz box).

Poslední fáze rekonstrukce kina byla zahájena vloni v březnu. Obnášela vybudování nového vchodu s venkovní terasou, vstupního vestibulu s prostornou chodbou, pokladnou, bufetem a šatnou pro zaměstnance, nového schodiště do patra a suterénu, technického provozního zázemí, promítací kabiny, prostorného moderního sociálního zařízení a již zmíněnou digitální technologii s 3D efektem. Tentokrát část nákladů hradila navíc i dotace z ROP Střední Čechy. Kino Mír se slavnostně otevřelo v srpnu 2010, promítá každý den a v průměru odehraje 58 představení měsíčně.

V prostorách kina se konají i různé přednášky a vždy v únoru se zde předávají výroční ceny za audiovizuální tvorbu Trilobit Beroun. Na tuto a další akce v celorepublikovém měřítku lze získat dotaci ze státního rozpočtu.

Městské kino je příspěvkovou organizací s roční dotací ve výši téměř 2 mil. Kč. Nejvíce finančně nákladné je podle slov tiskové mluvčí půjčování filmových kopií od jednotlivých distribučních společností (roční náklady přes 2 mil. Kč). V létě, když v kině probíhá pravidelná údržba, mohou Berounští zajít do letního kina.

 

Dotace ze Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie

Kromě podpory filmových festivalů může obec nebo její příspěvková organizace požádat o dotaci na digitalizaci kina. Grant mohou získat pouze kina, která jsou již na digitalizaci připravena (tzn. mají zvukový systém, který splňuje DCI specifikaci nebo jej budou mít nejpozději v době spuštění digitálního provozu, a jsou v dobrém technickém stavu) a mají ve svých rozpočtech vyčleněnou část prostředků na náklady s ní spojené.

Uzávěrka 4. vlny žádostí skončila 15. dubna, do konce roku je v plánu ještě 5. vlna.

Více informací na www.mkcr.cz (odkaz Státní fondy).

V kině Mír se každoročně udílejí filmové ceny Trilobit.

FOTO: ARCHIV MĚSTA BEROUN

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down