01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dopravní portál slouží i obcím

Ředitelství silnic a dálnic ČR ve spolupráci s ministerstvy dopravy a vnitra provozuje internetový Dopravní portál ČR (www.dopravniinfo.cz), který přináší užitek běžným motoristům, ale také krajům, městům a obcím.

Portál poskytuje komplexní přehled o všech důležitých událostech, které jsou plánovány či právě probíhají na silniční síti v dané obci, městě nebo regionu. Najdete tam informace o uzavírkách a objížďkách, zvláštním užívání komunikací, dopravních nehodách, požárech vozidel, intenzitě provozu i kolonách, sjízdnosti komunikací, aktuálním počasí. K dispozici jsou i obrázky z kamerových systémů, informace ze silničních meteostanic nebo texty na zařízeních pro provozní informace.

»Postupně přibudou také informace o parkovištích a parkování, dále informace o lokalizované nehodovosti, nehodových lokalitách a jinak nebezpečných úsecích z hlediska opakovaného chování řidičů,« prozradil Ing. Jaroslav Zvára, koordinátor realizace Jednotného systému dopravních informací pro ČR.

POVINNĚ HLÁŠENÉ INFORMACE

Dopravní portál ČR je dílčím výsledkem dlouhodobého meziresortního projektu Jednotného systému dopravních informací pro ČR (JSDI), který společně realizují ministerstva dopravy a vnitra, Ředitelství silnic a dálnic ČR, a do něhož jsou zapojeny také kraje, města a obce včetně některých jimi zřizovaných organizací.

Dopravní informace ze své působnosti jednotlivé složky veřejné správy do JSDI ze zákona povinně poskytují a zároveň mohou všechny potřebné informace i využívat. Silniční správní úřady všech úrovní si již zvykly automaticky předávat do Centrální evidence uzavírek informace z každého vydaného správního rozhodnutí o uzavírce.

Úřad má garanci, že se o problémech na komunikaci dozví nejen veřejnost, ale i média, policie, hasiči, záchranka a další orgány, organizace a instituce. A hlavně, že se o uzavření komunikace dozví i ostatní silniční správní úřady v sousedních oblastech či úřady, které rozhodují o komunikacích vyšší (nižší) úrovně. Vzniká tak ucelený průběžně aktualizovaný přehled všech uzavřených komunikací v celé ČR, který je publikován nejen na Dopravním portálu ČR, ale i v navigacích, v médiích a prostřednictvím různých dalších dopravních informačních služeb. »Opomene-li někdo z úředníků informaci předat, kontrola je zajištěna prostřednictvím Národního dopravního informačního centra a také prostřednictvím řidičů,« upozornil Jaroslav Zvára.

POVODNĚ, SNĚHOVÁ KALAMITA

Například v krizových dnech nástupu zimy přicházeli na portál každý den návštěvníci až ze 30 tisíc unikátních IP adres a otevřeli si 2,4 milionu jednotlivých dopravních informací. Liberecký kraj a tamní Krajská správa a údržba komunikací při loňských ničivých letních povodních aktualizovaly přehled uzavřených nebo neprůjezdných komunikací dvakrát až třikrát denně a informace byly hned k dispozici nejen motoristické veřejnosti, ale i záchranářům či dopravcům organizujícím zásahové a pomocné akce. A to v seznamu, v mapě, ve schématu, v navigaci.

Některé zdravotnické záchranné služby krajů řídí své výjezdy již také podle aktuální dopravní situace a dopravních informací z JSDI zobrazovaných na dispečinku nebo přímo ve vozidle.

V rámci Integrovaného operačního programu v projektu Operační střediska dojde k dalšímu zkvalitnění operačního řízení a příjmu tísňových hovorů na národních číslech včetně propojení na systémy JSDI a společného využití dopravních informací o aktuální dopravní situaci složkami integrovaného záchranného systému.

TOK DOPRAVNÍCH INFORMACÍ

Za měsíc projde Národním dopravním informačním centrem v průměru 17-20 tisíc jednotlivých dopravních informací. Podle ročního období a v závislosti na počasí. Další desítky tisíc informací představují automaticky generovaná data z telematických aplikací.

Jsou to informace o dopravních nehodách, požárech vozidel, nákladů nebo objektů v blízkosti komunikace, překážkách provozu, uzavírkách a objížďkách, zvláštním užívání, přepravě nadměrných nákladů, zvýšených intenzitách provozu a kolonách, o počasí, sjízdnosti komunikací a stavu povrchu vozovky, poruchách světelné signalizace.

Do JSDI jsou zapojena všechna operační střediska Policie ČR včetně dálničních oddělení, operační a informační střediska Hasičského a záchranného sboru, některé dispečinky krajských záchranek (s dalšími se jedná), všichni správci komunikací na úrovni dálnic, rychlostních silnic a silnic I., II. a III. tříd. Rovněž někteří správci místních komunikací zejména ve větších v obcích a městech, všechny silniční správní úřady pro všechny kategorie komunikací nebo například Celní správa. Pracuje se i na zapojení všech městských a obecních policií, pořadatelů velkých akcí, postupně se připojují i orgány krizového řízení a obranného plánování.

Nebude těch informací až moc, nevznikne chaos? »Opak je pravdou,« vysvětlil Jaroslav Zvára. » V JSDI i na Dopravním portálu vládnou přísná pravidla typové a datové struktury, která vycházejí z mezinárodních standardů a protokolů.«

V ROLI ODBĚRATELŮ

Všechny dopravní informace a data z JSDI jsou k dispozici odběratelům několika způsoby. Na webových stránkách lze umístit odkaz na Dopravní portál ČR - buď přímo na konkrétní mapový výřez území města, okresu a kraje, nebo na zobrazení hlavní příjezdové trasy do daného místa (město, památka, turistický cíl).

Lze zřídit přístupová práva k některým aplikacím, jako jsou meteosystém nebo Centrální evidence uzavírek. A také lze zajistit přístup na datové distribuční rozhraní, z něhož lze odebírat aktuální informace ve formátu XML a dále je zpracovávat ve svých aplikacích, a to zdarma jako veřejnou službu v rámci sdílení informací.

Mezi téměř stovkou odběratelů jsou například ministerstva, kraje Plzeňský, Liberecký nebo Vysočina, řada měst a obcí, někteří správci komunikací, Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, některé záchranky, dopravci a přepravci, provozovatelé dalších portálů a dopravních informačních služeb a další. Počet odběratelů dopravních informací se rozšiřuje každý týden.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down