01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /52

Máte ve svém městě nebo své obci větší množství nezaměstnaných spoluobčanů? Chcete jim pomoci a poradit? V tom případě bych vám rád doporučil Integrovaný portál Ministerstva práce a sociálních věcí, konkrétně jeho část věnovanou zaměstnanosti. Najdete ji na adrese: http://portal.mpsv.cz/sz. Z...

Máte ve svém městě nebo své obci větší množství nezaměstnaných spoluobčanů? Chcete jim pomoci a poradit? V tom případě bych vám rád doporučil Integrovaný portál Ministerstva práce a sociálních věcí, konkrétně jeho část věnovanou zaměstnanosti. Najdete ji na adrese: http://portal.mpsv.cz/sz.

Z velkého množství informací vás nasměruji přímo na úvodní stránce na sekci Pro občany - Vyhledávání volných pracovních míst. Stačí vybrat okres a vzdělání zájemce o práci. V Rozšířeném hledání můžete zadat i bydliště, kolik minut v dojezdové vzdálenosti např. vlakem se mají hledat volná místa, označit výhody volného místa, vhodnost pro slabozraké či nevidomé, zadat název konkrétní firmy, doplnit úvazek, směnnost, mzdu a další. Moc pěkně uděláno, výsledek se zobrazí včetně počtu přestupů při použití hromadné dopravy pro jízdu do potenciálního zaměstnání.

Tyto stránky jsou samozřejmě využitelné i pro zaměstnavatele. V sekci Pro zaměstnavatele na úvodní stránce si mohou najít zaměstnance, který by jim vyhovoval. Zkusil jsem zadat Plzeň-sever a vzdělání maturita a po zadání se mi zobrazil seznam konkrétních zájemců z tohoto okresu, kteří odpovídali zvoleným požadavkům. Zájemci o práci se zobrazují včetně kontaktních údajů a specifikace, kde všude jsou ochotni pracovat (myšleno, v jakých regionech).

Ještě bych rád upozornil na sekci Sociální tematika (v levém menu), která obsahuje odkazy Sociální poradce, Státní sociální podpora, Pomoc v hmotné nouzi, Sociální služby, Dávky sociální péče pro OZP nebo odkaz Pro organizace. Odkaz Sociální poradce vám pomůže posoudit, zda má sociálně potřebný spoluobčan nárok na nějakou státní sociální dávku. Stačí jen vyplnit počet a věk členů domácnosti, ve formuláři zaškrtat případná zdravotní postižení nebo jiné rozhodné skutečnosti a portál vám dá odpověď.

Můj poslední tip je pro spoluobčany, kteří nemají přístup k internetu. V takovém případě pro ně můžete využít Kontaktní centrum služeb zaměstnanosti, s nímž je možné se spojit telefonicky na čísle 844 844 803. Volání je zpoplatněno standardními částkami. V pracovní dny od 8 do 20 hodin se mohou dotázat na vše, co je v oblasti zaměstnanosti zajímá a trápí.

VÁCLAV KOUDELE

vedoucí odboru informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down