01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Poskytování informací členovi zastupitelstva

Jsem v naší obci zastupitelem. Opakovaně jsem se na obecní úřad obrátil s žádostmi o informace, s vyřízením těchto mých dotazů však nejsem spokojen (vyřízeny se značným zpožděním, nedostatečně). Na koho se mám se svou stížností obrátit? Z dotazu nevyplývá zcela zřetelně, zda jste o výše uvedené...

Jsem v naší obci zastupitelem. Opakovaně jsem se na obecní úřad obrátil s žádostmi o informace, s vyřízením těchto mých dotazů však nejsem spokojen (vyřízeny se značným zpožděním, nedostatečně). Na koho se mám se svou stížností obrátit?

Z dotazu nevyplývá zcela zřetelně, zda jste o výše uvedené informace žádal v režimu zákona o svobodném přístupu k informacím, nebo zda jste informace požadoval z titulu funkce člena zastupitelstva obce podle příslušných ustanovení zákona o obcích, případně z titulu »občana obce«. Tato skutečnost je přitom pro posouzení dotazu podstatná.


1. Podle § 82 zákona o obcích má člen zastupitelstva obce při výkonu své funkce mj. právo vznášet dotazy na radu obce a její jednotlivé členy (písemnou odpověď musí obdržet do 30 dnů) a dále právo požadovat od zaměstnanců obce zařazených do obecního úřadu informace ve věcech, které souvisejí s výkonem jejich funkce (informace musí být poskytnuta nejpozději do 30 dnů). Občan obce, který dosáhl věku 18 let, má podle § 16 zákona o obcích právo nahlížet do rozpočtu obce a do závěrečného účtu obce za uplynulý kalendářní rok, do usnesení a zápisů z jednání zastupitelstva obce, do usnesení rady obce, výborů zastupitelstva obce a komisí rady obce a pořizovat si z nich výpisy a podávat orgánům obce návrhy, připomínky a podněty. Byly-li dotazy položeny v rámci naplnění výše uvedeného práva člena zastupitelstva/občana obce na informace a nejste-li s jejich vyřízením obecním úřadem spokojen, v obecné rovině přicházejí v úvahu tyto možnosti:

obrátit se na starostu, který stojí ze zákona v čele obecního úřadu, s žádostí o prošetření postupu,

svou stížnost uplatnit na zastupitelstvu obce, jako nejvyšším orgánu samosprávy, příp. Ministerstvu vnitra, jakožto orgánu, který zabezpečuje dozor a kontrolu nad výkonem samostatné působnosti obcí, do níž aplikace uvedených ustanovení zákona o obcích spadá.

Poskytování informací členům zastupitelstva je možné určitým způsobem upravit rovněž v jednacím řádu zastupitelstva (například pravidelné zasílání zápisu ze zasedání členům zastupitelstva); vždy je však třeba pamatovat na to, že jednací řád nemůže právo člena zastupitelstva dané zákonem omezovat.

2. Pokud jste žádost o informace obecnímu úřadu zaslal v režimu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o svobodném přístupu k informacím), je situace jiná. V takovém případě totiž lze postup obce při vyřizování žádosti o informace napadnout za tímto zákonem daných podmínek stížností nebo odvoláním: odvolání se podle § 16 zákona o svobodném přístupu k informacím podává proti rozhodnutí povinného subjektu o odmítnutí žádosti, a to do 15 dnů od jeho doručení; stížnost může podle § 16a odst. 1 tohoto zákona podat žadatel:

a) který nesouhlasí s vyřízením žádosti odkázáním na zveřejněné informace,

b) kterému po uplynutí lhůty pro poskytnutí informace nebyla poskytnuta informace nebo předložena konečná licenční nabídka a nebylo vydáno rozhodnutí o odmítnutí žádosti,

c) kterému byla informace poskytnuta částečně, aniž bylo o zbytku žádosti vydáno rozhodnutí o odmítnutí, nebo

d) který nesouhlasí s výší úhrady, příp. licenční odměny, požadovanými v souvislosti s poskytováním informací,

a to do 30 dnů ode dne rozhodného pro stížnostní důvod (tzn. do 30 dnů od doručení sdělení o odkázání na zveřejněnou informaci nebo o odložení žádosti, od doručení oznámení o požadavku úhrady nákladů/výši licenční odměny nebo od uplynutí lhůty pro poskytnutí informace).

Odvolání i stížnost je třeba podat u obce (obecního úřadu), která je povinna v případě, že odvolání/stížnosti v plném rozsahu nevyhoví, postoupit je se svým vyjádřením k rozhodnutí nadřízenému orgánu, kterým je v případě obcí krajský úřad.

 

Mgr. PAVLA SAMKOVÁ
právnička

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down