01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kamery v bytových domech

Naše město opravilo bytové domy, ale ani ne po týdnu vandalové vnitřní prostory poničili. Můžeme chránit tyto domy kamerovým systémem? Pokud ano, za jakých podmínek? Podle § 5 odst. 2 písm. e) zákona číslo 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších...

Naše město opravilo bytové domy, ale ani ne po týdnu vandalové vnitřní prostory poničili. Můžeme chránit tyto domy kamerovým systémem? Pokud ano, za jakých podmínek?

Podle § 5 odst. 2 písm. e) zákona číslo 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon) může správce zpracovávat osobní údaje bez souhlasu subjektu údajů, pokud je to nezbytné pro ochranu práv a právem chráněných zájmů správce, příjemce nebo jiné dotčené osoby; takové zpracování osobních údajů však nesmí být v rozporu s právem subjektu údajů na ochranu jeho soukromého a osobního života.

Provozování kamerového systému je Úřadem pro ochranu osobních údajů (dále jen Úřad) považováno za zpracování osobních údajů ve smyslu zákona, jestliže součástí kamerového sledování je záznam pořizovaných záběrů s cílem využít tyto záběry k identifikaci fyzických osob. Údaje uchovávané v záznamovém zařízení jsou osobními údaji, pokud na jejich základě lze přímo nebo nepřímo identifikovat fyzickou osobu. Účelem zpracování musí být ochrana majetku, případně osob. Povinnost chránit majetek vyplývá městu jako povinnost ze zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů.

Správcem osobních údajů pořízených prostřednictvím kamerového systému se záznamem je z hlediska zákona provozovatel kamerového systému. Na takové zpracování se vztahuje mj. oznamovací povinnost správce podle § 16 zákona. Na její splnění (zaslání řádně vyplněného formuláře Úřadu) navazuje registrace zpracování Úřadem. Informace k oznamovací povinnosti i elektronické registrační formuláře jsou dostupné na www.uoou.cz. pod tlačítkem »Registr«.

Nezbytným kritériem v souvislosti s provozováním kamerového systému, ke kterému Úřad přihlíží při registraci, je případný souhlas osob obývajících předmětný dům.

Doporučujeme proto vaší pozornosti stanovisko Úřadu č. 1/2008 »Umístění kamerových systémů v bytových domech«, které je k dispozici na výše uvedeném webu pod tlačítky »Názory Úřadu/Stanoviska«. Mj. se zabývá nutností souhlasu obyvatel domu v závislosti na zaznamenávaných prostorách. Ty jsou posuzovány v souvislosti se skutečností, jestli v daném případě převládá právo na ochranu soukromí nebo právo na ochranu majetku, tj. posouzení možnosti využití výjimky podle § 5 odst. 2 písm. e) zákona. Například pro kamerové záznamy sklepních nebo neobydlených podkrovních prostor a garáží se souhlas nevyžaduje. Naopak záznam míst, kterými je člověk nucen projít kdykoliv při příchodu nebo odchodu z domu a výtahových kabin, lze pořizovat pouze se souhlasem všech obyvatel domu.

Je třeba připomenout, že souhlas je podle § 4 písm. n) zákona svobodným projevem vůle. Pro jeho platnost je významné splnění několika zákonných podmínek. Zejména jsou to podmínky uvedené v § 4 písm. n) zákona (musí jít o svobodný a vědomý projev vůle subjektu údajů) a v § 5 odst. 4 zákona (souhlas musí být informovaný). Pokud by při vyžadování souhlasu nebyly výše uvedené zákonné podmínky splněny, mohl by být považován za neplatný právní úkon.

Ustanovení § 11 zákona upravuje informační povinnost správce vůči subjektům údajů (fyzickým osobám). Její součástí je i povinnost informovat tyto osoby o skutečnosti, že vstupují do prostoru zaznamenávaného kamerovým systémem nebo se v takovém prostoru nacházejí. Správce je povinen uchovávat osobní údaje (kamerový záznam) pouze po dobu, která je nezbytná k účelu jejich zpracování /§ 5 odst. 1 písm. e)/. Lhůta není dikcí zákona přesněji vymezena. Posuzuje se ad hoc podle konkrétních podmínek zpracování osobních údajů. Musí být technicky a organizačně zdůvodněná. Obvykle nepřesáhne období několika dnů. Správce je povinen zabezpečit osobní údaje (také určit režim jejich zpracování a přístupová práva) /§ 13/. Zaměstnanci správce a jiné osoby, které zpracovávají osobní údaje na základě smlouvy se správcem, mohou zpracovávat osobní údaje pouze za podmínek a v rozsahu jím stanoveném (§ 14). Tyto osoby jsou vázány povinností mlčenlivosti, a to i po skončení zaměstnání nebo příslušných prací (§ 15).

Je-li kamerovým systémem zaznamenáváno i veřejné prostranství, například v souvislosti se sledováním vstupu do budovy, ostrahy vnějšího pláště nebo oplocení, je nutné zajistit, aby byl zaznamenáván jen nezbytně velký úsek.

Povinnosti správce upravují mj. ustanovení § 5, 10 až 16 zákona. Ten je dostupný na uvedeném webu pod tlačítkem »Právní předpisy«. V případě potřeby můžete konzultovat problematiku kamerových systémů se mnou (tel. č.: 234 665 202, e-mail: posta@uoou.cz, osobně na adrese: ÚOOÚ, Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, pracovní doba: po - čt 07.30 až 16.15, pá 07.30 až 15.00.). Nejasnosti při vyplňování registračního formuláře, počty a nastavení kamer a případnou nezbytnost souhlasu obyvatel domu lze konzultovat na tel. č.: 234 665 315.

V případě kamerového systému provozovaného bez záznamu, nejde o zpracování osobních údajů ve smyslu zákona. Takové jednání neumožňuje Úřadu uplatnit dozorovou působnost. Může však být kvalifikováno jako narušení práva na ochranu osobnosti ve smyslu zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů. K jeho posouzení je příslušný soud. Fyzická osoba, která se domnívá, že bylo narušeno její právo na ochranu osobnosti, má možnost věc řešit občanskoprávní žalobou.

Ing. MILAN ŠEVČÍK

referent odboru pro styk s veřejností Úřadu pro ochranu osobních údajů

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down