01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pohyb strážníků uvidíte na mapě

Nedostatek financí a navíc potřeba zřídit městskou policii přivedly starosty několika obcí ve Středočeském kraji k řešení - zřídit společnou městskou policii. Rajon strážníků je tak sice značně rozsáhlý, ale starostové mohou přesto sledovat, kde se strážníci nacházejí - díky mobilním telefonům se zvláštní aplikací.

Telefony totiž zaznamenávají přesnou polohu strážníků na mapě v reálném čase a jednotliví starostové mohou zkontrolovat, zda strážníci věnují jejich obci stejnou pozornost jako ostatním obcím. Stejnou možnost - přesvědčit se o pohybu strážníků - mají i občané. Zobrazená data na mapě jsou však pro tento účel zpožděna, aby nemohlo dojít ke zneužití on-line informací k nezákonné činnosti.

ŠÉM ZVANÝ PHONEONMAP

Strážníci používají běžně dostupné mobilní telefony vybavené GPS čipem a GPRS (General Packet Radio Service) modemem pro přenos dat a aktivovaným datovým tarifem. Tyto funkce ale ještě samy o sobě neumožňují zaznamenávat pohyb uživatele telefonu na mapě. Aby to bylo možné, je potřeba nainstalovat do telefonu aplikaci PhoneOnMap.

»Systém PhoneOnMap u nás funguje od roku 2009 a v současnosti jej používá kolem 10 tisíc privátních a firemních uživatelů,« říká David Kalous, ředitel společnosti KAKTUS Software, která systém vyvinula.

Systém tvoří webový portál a aplikace pro jednotlivé druhy operačních systémů mobilních telefonů (v současnosti Symbian a Windows Mobile, v blízké budoucnosti iPhone a Android). Uživatelem služby se může stát každý - za předpokladu, že používá podporovaný typ mobilního telefonu. Služba je zdarma pro soukromé účely, pro podnikatelskou činnost i pro veřejnou správu je zpoplatněna. »Občané však mohou své městské strážníky sledovat samozřejmě zdarma,« upřesňuje David Kalous.

PhoneOnMap využívá pro zobrazování pozic telefonu jak satelitní systém GPS, tak i základny sítě GSM. Rozdíl v datech získaných z obou systémů je značný: Zatímco odchylka u polohy zjištěné pomocí GPS se pohybuje řádově v metrech, u GSM může činit stovky metrů až kilometry - v závislosti na hustotě základen GSM v dané oblasti. Mobilní telefony, které nejsou vybaveny čipem GPS, lze tedy používat pouze pro zjištění orientační polohy telefonu.

PŘÍNOS PRO OBČANY I OBECNÍ POKLADNU

Výhody využívání tohoto systému pro účely konkrétní městské policie jsou zřejmé. Občané se mohou přesvědčit, že jejich strážníci jsou skutečně v terénu a dělají svou práci, a obecní zastupitelstva zase mají kontrolu nad pokrytím městské policie v obci. Je možné zpětně dokladovat, zda strážníci byli či nebyli v daný čas na daném místě. Toto řešení je přitom velmi přesné, efektivní a cenově nenáročné - využívá běžně dostupnou mobilní infrastrukturu a obyčejné mobilní telefony, takže zatěžuje obecní rozpočet jen minimálně.

Kromě monitoringu pohybu uživatele telefonu v reálném čase umí systém zobrazit pohyb telefonu zpětně po jednotlivých dnech, a to až jeden rok. Lze nastavit různou intenzitu snímání pozice telefonu a vymezit určitou oblast na mapě virtuální hranicí, o jejímž překročení monitorovaným telefonem je uživatel bezprostředně informován e-mailem. »Aplikaci můžete nastavit tak, aby se každý den spouštěla i vypínala automaticky podle zvoleného časového intervalu a aby se vypnula při nízkém stavu baterie telefonu,« upozorňuje David Kalous na další užitečné vlastnosti systému. Veškerá nastavení aplikace v telefonu včetně spuštění a zastavení snímání pozic lze ovládat dálkově - prostřednictvím webu.

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ UŽIVATELŮ NENÍ PORUŠENA

Není však PhoneOnMap nástrojem, jak ohrozit soukromí občanů? Tuto námitku ředitel Kalous odmítá: »Systém ctí zásady bezpečnosti a ochrany osobních údajů uživatelů. Je zcela anonymní, pro registraci do systému stačí zadat pouze účelově vytvořený e-mail a heslo. Stejně tak není možné sledovat jakýkoli telefon bez vědomí jeho uživatele: Do přístroje je nutné nainstalovat aplikaci a zadat e-maily osob, kterým uživatel telefonu umožní monitorovat svůj pohyb. Vymazáním určitého e-mailu z aplikace potom automaticky dochází k zamezení možnosti monitoringu telefonu.«

Po monitoringu pohybu městské policie lze očekávat rozšíření PhoneOnMap také v jiných oblastech veřejné správy. V prvé řadě se nabízí jeho využití dalšími složkami integrovaného záchranného systému (hasiči, záchranná služba či Policie ČR). Obecně je systém vhodný tam, kde jsou pracovníci v terénu a monitorování jejich pohybu zvyšuje produktivitu a účinnost.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down