01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /51

Sledujete v poslední době v médiích kauzy, kdy Česká obchodní inspekce (ČOI) zveřejňuje informace např. o nekvalitních prodejcích pohonných hmot? Určitě víte, že inspekce kontroluje velké množství podnikatelů. Jak vypadají výstupy o kontrolách ve vašem městě, nebo obci? Vše se můžete dozvědět na...

Sledujete v poslední době v médiích kauzy, kdy Česká obchodní inspekce (ČOI) zveřejňuje informace např. o nekvalitních prodejcích pohonných hmot? Určitě víte, že inspekce kontroluje velké množství podnikatelů. Jak vypadají výstupy o kontrolách ve vašem městě, nebo obci? Vše se můžete dozvědět na stránkách www.coi.cz.

Úvodní stránka vás svou levou částí nasměruje na doporučené tipy ČOI. Najdete zde odkaz pro podání stížnosti nebo podnětu, dále odkaz na Evropské spotřebitelské centrum, odkaz na výsledky kontrol, případně informaci o tom, ke kterému inspektorátu ČOI náleží řešení vašeho problému.

Pokud se podíváte na horní menu, v sekci O ČOI se seznámíte s jejími kompetencemi, organizační strukturou nebo výročními zprávami. V sekci Spotřebitel najdete výsledky kontrol a různá upozornění pro spotřebitele. Vaší pozornosti bych doručil informace o nevyhovujících pohonných hmotách na konkrétních čerpacích stanicích, přehled aktuálních rizikových výrobků na trhu, případně možnost výrobce oznámit vadný výrobek. Především pro některé z vašich spoluobčanů mohou být užitečné informace o spotřebitelských úvěrech, zejména dobré rady v odkazu Než si vezmete spotřebitelský úvěr.

V sekci Spotřebitel se ještě můžete dozvědět, co to je Rapex. Jde o rychlý evropský výstražný informační systém o nebezpečných spotřebitelských výrobcích nepotravinářského charakteru s výjimkou farmaceutických výrobků. Slouží k oznamování přímého i nepřímého rizika ohrožení zdraví nebo bezpečnosti spotřebitelů. Cílem Rapexu je zajistit rychlou výměnu informací mezi členskými státy EU a Komisí o opatřeních, která členské státy přijaly, aby zabránily, omezily nebo podmínily uvádění na trh nebo používání výrobků, jež mohou představovat výše uvedená rizika. Součástí oznamování do systému Rapex jsou vedle donucovacích opatření, uložených příslušnými dozorovými orgány, také dobrovolná opatření výrobců a distributorů.

V horním menu v záložce Legislativa najdete odkazy na zákony, které definují práva kupujících, případně přehled zákonů, jež upravují činnost ČOI.

Vzhledem k tomu, že přibývá informací, které Česká obchodní inspekce zveřejňuje, pravděpodobně se na její stránky v budoucnosti podíváte.

VÁCLAV KOUDELE

vedoucí odboru informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down