01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Památky obnovujte i oživujte

Finanční dotace podporují aktivitu a umožňují smysluplné investice. Je však důležité zaměřit je nejen do občanské vybavenosti, ale také do budování kvalitního podnikatelského prostředí a podpory cestovního ruchu.

Pokud se v celistvém území centra města či obce nachází několik státem chráněných památek, jistě se vyplatí vyhlásit toto území městskou památkovou rezervací nebo zónou (MPR, MPZ). Jednak lze financovat opravu památek z dotací Ministerstva kultury a navíc, když je Program regenerace správně připraven a rozvíjen kompetentními osobami, přinese do města koncepci a strategii pro opravy a pěstování nezbytných hodnot a tradic.

V Bílovci byla MPZ vyhlášena na podzim roku 1992 a nastartované změny jsou po mnohaleté systematické regeneraci viditelné - centrum města dostalo zpět svůj historický ráz. Zásluhu na tom mají především opravené kulturní památky, včetně obnovených fasád domů, rekonstrukce náměstí, komunikací a veřejného osvětlení.

KOMUNIKUJTE S MAJITELI OBJEKTŮ, OBČANY I S PAMÁTKÁŘI

Začínáte-li s rozsáhlou rekonstrukcí centra města, určitě byste měli znát záměry majitelů objektů a stanovisko majitelů všech inženýrských sítí a jejich strategie do budoucna. Bohužel se rozšířila praxe, že ačkoliv tato média slouží občanům, a ti je ve všech svých poplatcích uhradí včetně jejich rekonstrukce, většinou se od měst při tzv. vyvolané investici žádá, aby převzalo náklady. Je tedy nutné využít maximálně vyjednávací prostor pro hrazení investic ze strany majitelů.

V Bílovci se to podařilo a ve spolupráci s plynaři, vodaři a elektrikáři jsme v průběhu jednoho roku provedli generální rekonstrukce nejen sítí, ale i povrchu Slezského náměstí, chodníků a komunikací. Celá stavba byla velmi náročná na koordinaci všech zúčastněných, včetně diskuse s památkáři, kteří se pravidelně účastnili výrobních porad. Spolupráce s občany, podnikateli v centru města a jejich informování o průběhu stavby byla naprosto nezbytná, neboť stavba zasahovala do každodenního života obyvatel i návštěvníků města.

Razantní investice v MPZ nastaly po roce 2000, kdy proběhla rozsáhlá rekonstrukce Slezského náměstí a přilehlých ulic. Konkrétně byla předlážděna centrální plocha náměstí, komunikace pro pěší i vozidla, obnoveny inženýrské sítě. Pro zlepšení vzhledu památkové zóny bylo zrušeno vzdušné elektrické vedení, které nahradily podzemní elektrické rozvody, zrekonstruovaly se rovněž fasády, výklady a chodníky. V roce 2006 byla nově zřízena záchytná parkoviště pro MPZ. Od roku 2008 probíhá postupná regenerace parků v MPZ Bílovec.

Celkem jsme využili dotace jednak z Ministerstva kultury, dále Ministerstva pro místní rozvoj, ale také ze Státního fondu dopravní infrastruktury (páteřní komunikace pro pěší) a Moravskoslezského kraje (zámecká ohradní zeď). Dlouhodobě se nevěnovala pozornost regeneraci zeleně, až díky Státnímu fondu životního prostředí a podpoře z Operačního programu Životní prostředí se mohly u nás zkrášlit parky.

Město svoji koncepci dotvořilo o projekty, které usnadnily imobilním občanům přístup k veřejnoprávním institucím ve městě. Vybudovaly se bezbariérové přístupy např. k radnici, školám, kulturnímu domu, veřejnému WC, budově nádraží a smuteční síni.

Díky schváleným dotacím z rozpočtu města se k regeneraci MPZ přidali i soukromí podnikatelé a vlastníci objektů tím, že začali investovat do oprav svých objektů. Město přispívalo dotací ve výši maximálně 20 tisíc Kč na fasády, na okna a střechy včetně oplechování za podmínky, že byla dodržena doporučení Národního památkového ústavu.

CHYTRÉ ŘEŠENÍ PARKOVACÍCH MÍST

Významnou součástí regenerace MPZ musí být řešení i dopravní problematiky. V roce 2006 město vybudovalo záchytná parkoviště pro svou městskou památkovou zónu s 92 novými parkovacími místy na územích dotvářejících její charakter. Tam je parkování bezplatné, aby návštěvníci města zbytečně nezatěžovali centrum parkováním zejména na Slezském náměstí. Náměstí je dostupné všemi vozidly, avšak v rámci regulace parkování je centrum zpoplatněno. Nová parkoviště pomohla odlehčit dopravní zátěž města a jsou v pracovní dny plně obsazena.

JAK VRÁTIT ŽIVOT CENTRU OBCE

Ačkoliv centra měst jsou stále upravenější a poskytují veškerou infrastrukturu podnikatelům, odchází z nich život kvůli gigantickým obchodním galeriím, které vyrostly na kraji velkých měst jako novodobá centra. Změna životního stylu obyvatelstva, vyhledávání atraktivit pro celodenní vyžití, nákupy pod jednou střechou omezily možnosti drobných podnikatelů zaujmout potenciálního zákazníka. Především o sobotách a nedělích se z center měst (nejen malých a středních) stávají opuštěná místa a podnikatelé nemají důvod mít otevřeno o víkendech či svátcích. Podnikatelům se v historických centrech, pokud se v nich nenacházejí mimořádně zajímavé kulturní památky či jiné atraktivity, za nimiž přijíždějí návštěvníci ze zahraničí, nedaří a často se to dává za vinu vedení města. Je to však bohužel důsledek neregulované a předimenzované výstavby zahraničních investorů, která ochromuje živnostenskou aktivitu starousedlíků.

Kudy vede cesta? Doporučuji důsledně pokračovat v obnově památek a zejména oživovat centra turisticky zajímavou nabídkou akcí, zpřístupnit památky jako třeba vyhlídkovou kostelní věž, hledat příležitosti k využití dosud nevyužitých památek (obchodní, turistické či podnikatelské). Nevyužitá památka je mrtvá památka a zbytečná investice, neboť rychle chátrá.

Oživit centra měst se daří především díky kulturním a sportovním akcím, které přilákají veřejnost z blízkého i vzdálenějšího okolí. V Bílovci např. tradičně pořádáme velikonoční a vánoční trhy s ukázkami řemesel, Dny města, Pálení čarodějnic s kulturním programem na nádvoří zámku, vystoupení skupin historického šermu a šachové turnaje na obří šachovnici v dolní části náměstí.

 

SYLVA KOVÁČIKOVÁ
členka zastupitelstva města Bílovec

Budova Městského úřadu v Bílovci na Novojičínsku před rekonstrukcí.

Městský úřad po rekonstrukci včetně nového parkoviště.

Rekonstruované Slezské náměstí s vymezenými parkovacími místy.

FOTO: ARCHIV MĚSTA BÍLOVEC

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down