01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Smluvní podmínky FIDIC - znáte je i na vaší radnici?

Při uzavírání stavebních kontraktů, zejména v souvislosti s projekty kofinancovanými z evropských fondů, se i městům a obcím vyplatí znát podmínky FIDIC, které jsou zavedeným mezinárodním smluvním vzorem ve stavebnictví.

Investiční, resp. stavební činnosti se účastní řada subjektů, které vstupují do vzájemných smluvních vztahů. Z podstaty věci vyplývá, že při tom vzniká řada neuralgických bodů, sporů a rizik. Nejsou-li včas ošetřeny, dochází ke ztrátám času i peněz. Nástrojem, jak tyto negativní vlivy potlačit či aspoň výrazněji omezit, jsou standadní smluvní podmínky FIDIC.

FIDIC je mezinárodní asociace konzultačních inženýrů se sídlem v Ženevě (Fédération Internationales des Ingénieurs-Conseils - www.fidic.org). Z ČR je jejím členem CACE - Česká asociace konzultačních inženýrů, Czech Association of Consulting Engineers (www.cace.cz).

ČTYŘI ZÁKLADNÍ SMLUVNÍ PODMÍNKY JSOU UŽ I V ČEŠTINĚ

Již déle než padesát let FIDIC vydává smluvní podmínky, které se užívají na celém světě i u nás. Česká asociace konzultačních inženýrů získala souhlas k překladu anglického originálu čtyř základních smluvních podmínek FIDIC do češtiny, a to:

Červené knihy - Obchodní podmínky pro stavební a inženýrské práce staveb, jejichž projektovou přípravu zajišťuje objednatel (investor).

Žluté knihy - Obchodní podmínky pro zakázky »dodej a vyprojektuj-postav« pro elektrická a strojní vybavení a pro stavební a inženýrské práce staveb, jejichž projektovou přípravu zajišťuje zhotovitel.

Bílé knihy - Vzorová smlouva mezi objednatelem a konzultantem o poskytnutí služeb.

Zelené knihy - Obchodní podmínky jednoduchých staveb.

JAKÉ JSOU HLAVNÍ VÝHODY

Standardní smluvní dokumenty FIDIC obsahují standardní smluvní podmínky pro různé varianty zajišťování výstavby projektů. Jako jejich hlavní výhody lze uvést:

Jsou ověřeny na tisících projektů v mnoha právních prostředích. Obsahují osvědčené postupy pro všechny obvyklé, ale také pro mnohé neobvyklé situace ve výstavbě.

Jasně, rozumně a vyváženě definují role, rizika, úkoly a postupy všech účastníků výstavby.

Obdobně definují roli, rizika a postupy pro správce stavby. Bílá kniha pak obsahuje vzor pro jeho smlouvu.

»Value for money« - podmínky FIDIC jsou všeobecně známé, zadavatel/objednatel tak může očekávat více kvalitních nabídek, čímž si zlepšuje konkurenční prostředí.

Dokumenty kladou důraz na jakost a testování předávaných prací.

Rozdělení na všeobecné obchodní podmínky (nemění se) a zvláštní obchodní podmínky (po úpravě na místní podmínky se mění jenom specifická data projektů) vede k úsporám na straně zadavatele, objednatele i zhotovitele.

PRO MUNICIPALITY JE ZVLÁŠŤ DŮLEŽITÁ ČERVENÁ KNIHA

V posledních letech se smluvní podmínky FIDIC (Červená kniha) užívají v praxi obcí a svazků obcí, zejména při uzavírání smluv na stavební práce při výstavbě a rekonstrukcích vodohospodářských staveb (kanalizace, čistírny odpadních vod apod.) v rámci projektů podporovaných Evropskou unií prostřednictvím Státního fondu životního prostředí. Ne pokaždé se tyto podmínky aplikují správně. Například se spojují Všeobecné a Zvláštní obchodní podmínky do jednoho dokumentu. Nechybějí ani různá »vylepšení« podmínek, zdánlivě v zájmu objednatele, často však se zcela opačnými důsledky, než se původně zamýšlelo.

Pro představu uveďme alespoň některé kapitoly Červené knihy i s několika body v každé z nich.

1. Všeobecná ustanovení. Definuje se smlouva o dílo, strany a osoby, data, zkoušky, lhůty a dokončení, cena, platby, práce a vybavení, další definice, výklad pojmů.

2. Objednatel. Právo na přístup na staveniště, personál objednatele, finanční opatření objednatele, nároky objednatele atd.

3. Správce stavby. Povinnosti a pravomoc správce stavby, pověření správcem stavby, pokyny pro správce stavby atd.

4. Zhotovitel. Všeobecné povinnosti, záruka za dílo, podzhotovitelé, spolupráce, vytyčování, bezpečnostní postupy, zajištění jakosti, dostatečnost přijaté ceny díla aj.

5. Jmenovaní podzhotovitelé. Jejich definice, překážky jmenování, platby jmenovaným podzhotovitelů atd.

8. Zahájení prací, zpoždění a přerušení prací. Zahájení prací, Lhůta pro dokončení, prodloužení lhůty pro dokončení.

10. Převzetí objednatelem. Převzetí stavby a částí stavby, převzetí částí stavby, překážky provedení přejímacích zkoušek, plochy pro uvedení do původního stavu.

11. Odpovědnost za vady. Dokončení zbývajících prací a odstranění vad, náklady na odstranění vad, neodstranění vad, nesplněné povinnosti atd.

14. Cena díla a platby. Cena díla, záloha, žádost o potvrzení dílčí platby. harmonogram plateb, platba, opožděná platba, vyúčtování atd.

Smluvní podmínky FIDIC poskytují velmi důkladný, v řadě případů úplný přehled situací, s nimiž je třeba v projektech počítat. To příslušným pracovníkům umožňuje mj. předem si uvědomit, »co je čeká«, a případně včas zahájit jednání o řešení sporných záležitostí. Jsem přesvědčen o tom, že znalost standardních smluvních podmínek FIDIC a uplatnění jejich zásad a postupů přispěje ke zkvalitnění aktivit orgánů měst, obcí i jejich svazků na projektech zlepšování technické infrastruktury.

 

ALEŠ TOMEK
Fakulta stavební ČVUT v Praze

 

Dubnový seminář na téma Smluvní podmínky FIDIC

Smluvní podmínky FIDIC - zásady a problémové body, takový je název semináře, který pořádá Fakulta stavební ČVUT v Praze, katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví, dne 5. 4. v učebně fakulty B 367 v Praze Dejvicích.

Seminář je určen především pracovníkům, kteří se zabývají stavebními kontrakty; zejména pracovníkům investorských a právních útvarů centrálních orgánů, krajských, městských a obecních úřadů, dále zaměstnancům stavebních firem, projektových organizací a samostatným právním subjektům.

Účastníci získají přehled zejména o zásadách FIDIC a jejich problémových bodech. Problematiku si dále osvětlí a prohloubí v případových studiích a diskusi. Těžiště spočívá ve výkladu Red Book 1999.

Lektory semiínáře budou doc. Ing. Aleš Tomek, CSc., vedoucí katedry ekonomiky a řízení ve stavebnictví Fakulty stavební ČVUT v Praze, a Ing. Jaromír Kačena, pracovník Mott MacDonald Praha, s. r .o.

Bližší informace o semináři najdete na http://k126.fsv.cvut.cz/, nebo je podá doc. Ing. Václav Jelen, CSc., tel 224 354 531, e-mail jelen@fsv.cvut.cz.

ZDROJ: FS ČVUT

Smluvní podmínky FIDIC se využívají v praxi obcí zejména při stavebních pracech na projektech podpořených EU.

ILUSTRAČNÍ FOTO: JOSEF NOSEK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down