01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Platnost elektronických originálů lze posoudit snadno

Společnost Software602 poskytuje službu pro rychlé zjištění pravosti elektronických dokumentů. Služba je součástí formulářové spisové služby představené »šestsetdvojkou« nedávno a je také zdarma dostupná na portálu SecuStamp.com.

Kontrola pravosti doručeného elektronického dokumentu by měla být samozřejmá. Pro úřady je to povinnost daná legislativou, ostatní subjekty se tak »pouze« chrání, aby nepřijaly formálně vadný či dokonce podvržený dokument.

Pokud uživatel hodlá ověřovat pravost vlastními silami, musí komplikovaně nastavit prohlížeč PDF souborů, importovat kořenové certifikáty všech certifikačních autorit a provádět kontroly proti listinám zneplatněných certifikátů (CRL). Ani pak není jisté, že je dokument pravý. Certifikát sice již mohl být zneplatněn, ale tato skutečnost se projeví až v příštím vydání CRL. Někteří povinnou kontrolu ignorují, jiným stačí pouze hlášení informačního systému.

AUTOMATIZOVANÁ KONTROLA

Služba firmy Software602 řeší kontrolu dokumentu jednoduše. Uživatel si stáhne inteligentní formulář a vloží do něj posuzovaný dokument. V několika vteřinách obdrží hlášení o stavu připojených podpisů. Během té doby byl kontrolní součet elektronického podpisu (hash) odeslán na server k prověření. Vlastní dokument neopustil počítač uživatele, takže nehrozí prozrazení jeho obsahu. Prověření na serveru zahrnuje mimo jiné následující kontroly:

- Jde o zaručený elektronický podpis?

- Není certifikát expirovaný?

- Nedošlo po podepsání ke změně dokumentu a nebyl porušen kontrolní součet?

- Byl dokument podepsán před tak dlouhou dobou, aby se možná změna stavu certifikátu už projevila v aktuální CRL listině?

VÝSTUP SROZUMITELNÝ UŽIVATELŮM

Podstatné je i to, že formulář vydává jednoduché a přehledné zhodnocení, jak na tom posuzovaný dokument je a co z toho vyplývá pro příjemce. Například, zda lze daný dokument konvertovat na CzechPOINTu.

Kontrola dokumentu nemůže proběhnout bez komunikace s certifikačními autoritami. Tři autority působící v ČR nemusí stačit - podle novely zákona o elektronickém podpisu musí úřady akceptovat certifikáty vydané autoritami v celé EU. Řešení Software602 pokrývá všechny české certifikační autority a několik nejvýznamnějších v zemích EU. Do budoucna zahrne všechny kvalifikované certifikační autority v EU.

 

PAVEL NEMRAVA
Software602

Podle Pavla Nemravy, člena představenstva, je kontrola pravosti e-dokumentů vlastními silami zbytečně komplikovaná.

FOTO: SOFTWARE602

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down