01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Proč nyní Nový Panel neláká?

Zhruba po 500 mil. Kč hodlá Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s., (ČMZRB) ročně - s výhledem až do roku 2014 - vkládat do municipálních programů OBEC 2 a MUFIS 2.

Dalších přibližně 25 mil. Kč půjde do programu Regionální rozvojový fond (RRF). Předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB Ing. Ladislav Macka poznamenává, že zejména menší obce se zajímají i o programy, které jsou určeny malým a středním podnikatelům a z nichž se především skládá její produktové portfolio. »Radnice totiž často podnikatelům samy aktivně zprostředkovávají informace o našich produktech, neboť chtějí, aby v obcích vznikala nová pracovní místa a rozvíjelo se malé a střední podnikání.«

Čím mohou být vaše municipální programy pro obce a města zajímavé?

Všechny jsou určeny pro zachování a rozvoj infrastruktury obcí a založeny na dlouhodobém, v případě OBCE 2 na až 15letém úvěrování. Často jde o úvěry na vodohospodářskou infrastrukturu, ale jejich záběr bývá širší - od elektrifikace a plynofikace přes školská a předškolská či sociální, kulturní nebo sportovní zařízení až po projekty na skládkování a likvidaci odpadu apod. Podporu z těchto programů lze kombinovat s dotacemi z evropských fondů. Pro financování každého z našich programů existuje jiný veřejný zdroj. Takže program OBEC 2 se uskutečňuje ve spolupráci s Rozvojovou bankou Rady Evropy. RRF zase využívá jako zdroj splátky z úvěrů poskytnutých už dříve v rámci evropského programu PHARE na výstavbu průmyslových zón. MUFIS 2 pracuje s penězi, jež nám v 90. letech poskytla vláda USA k financování dlouhodobých infrastrukturálních projektů. Americký program pomoci už naplnil svůj účel a prostředky, které přinesl, se již vracejí. Než se v řádných termínech převedou zpět do USA, využíváme je v MUFIS 2. Veřejné zdroje našich programů umožňují určité změkčení podmínek pro příjemce podpory. Například nevyžadujeme zajištění a příjemci neplatí ani různé poplatky, třeba za předčasné splacení úvěru či odložení jeho čerpání. RRF má i značně nižší úrokové sazby než komerční banky.Více o našich programech najdete na www.cmzrb.cz.

Vlastníci bytových domů mohli kombinovat podporu z programů Zelená úsporám a Nový Panel. Promítá se »zmrazení« Zelené úsporám do zájmu o Nový Panel?

Chci připomenout, že v rámci programu Panel, následně Nový Panel, vlastníci bytových domů, tedy i obce, ale také společenství vlastníků či bytová družstva, mohli dosáhnout jak na záruku na úvěr, tak na příspěvek na úhradu úroků za přijaté úvěry. Úroková bonifikace není zanedbatelná, neboť při běžné 15leté době splatnosti úvěru představují úhrady úroků až 60 % celkových nákladů na úhradu splátek. Také záruka na úvěr měla svůj smysl, což se prokázalo během nástupu ekonomické recese, kdy banky začaly být velmi nedůvěřivé při poskytování úvěrů. Smyslem programu Panel, resp. Nový Panel, vždy byla - a mělo by to tak i zůstat, podpora rekonstrukcí bytových, zejména panelových domů, které povedou k prodloužení jejich životnosti. Kombinace našeho programu se Zelenou úsporám, zaměřenou na zateplování a úspory energií, se projevila jako optimální. Vždyť by bylo nesmyslné jen zateplovat dům, aniž by se provedla jeho nutná revitalizace, a dům tak mohl řádně sloužit po další desítky let. Zájem o úrokové bonifikace vzrostl natolik, že loni v létě se přidělené prostředky na ně vyčerpaly a příjem žádostí musel být zastaven. Možnost žádat o záruky na úvěr však trvá. Jenže pozastavení Zelené úsporám znamená, že vlastníci domů nyní vyčkávají nejen se zateplováním, ale také s rekonstrukcemi, protože oba programy by rádi kombinovali i nadále. Proto je zájem o Nový Panel zatím spíše vlažný. Ale program běží dál a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský už ujistil, že opatří i peníze, aby se mohlo obnovit poskytování příspěvků na úhradu úroků.

Ing. Ladislav Macka, předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB, a. s.

FOTO: MARTIN SVOZÍLEK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down