01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chráněné bydlení v Bohumíně

BOHUMÍN Nové chráněné bydlení bylo minulý měsíc otevřeno na Koperníkově ulici v Bohumíně. Nový domov v něm našlo šest lidí - tři ženy a tři muži s duševním onemocněním. »Naši klienti se na nové bydlení připravovali postupně déle než dva roky ve cvičném bytě. Přechod do tohoto typu bydlení je...

BOHUMÍN

Nové chráněné bydlení bylo minulý měsíc otevřeno na Koperníkově ulici v Bohumíně. Nový domov v něm našlo šest lidí - tři ženy a tři muži s duševním onemocněním. »Naši klienti se na nové bydlení připravovali postupně déle než dva roky ve cvičném bytě. Přechod do tohoto typu bydlení je pro ně velmi náročný, musí se učit starat se o činnosti, které většina lidí považuje za samozřejmé - vést domácnost, nakupovat anebo vařit. Stálá služba je tady 12 hodin denně, aby jim poskytla potřebnou oporu a pomoc k soběstačnosti a samostatnosti. Radíme jim třeba, jaké správné suroviny mají nakoupit, aby si mohli uvařit oběd, anebo jak správně roztřídit prádlo,« řekla sociální pracovnice Jaroslava Hutníčková s tím, že klienti si v domě sami perou, vaří a uklízejí.

»Moc se mně tady líbí, předtím jsme na pokoji byli čtyři, teď jsem sám, takže oceňuji hlavně větší soukromí, pohodu a klid. Nejdůležitější je pro mě právě ten klid,« uvedl jeden z klientů Petr Neumann. To potvrdil i další obyvatel domu Vilém Neděla. »Nové bydlení je krásné a sami si v něm vaříme snídaně, obědy i večeře. Nedávno jsme měli třeba knedlík se zelím a uzeným,« řekl.

Chráněné bydlení klientům - na rozdíl od sousedního Domova Jistoty se zvláštním režimem, kde bydleli ve vícelůžkových pokojích - poskytuje větší soukromí. K dispozici mají dva samostatné byty s kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem a sociálním zařízením. V patře se nacházejí tři jednolůžkové pokoje, v bezbariérovém přízemí je jeden jednolůžkový a jeden dvoulůžkový pokoj.

Příprava projektu i jeho uskutečnění se vtěsnaly do období od ledna 2009 do listopadu 2010. Celkové náklady na projekt byly 9,7 mil. Kč, dotace z ROP činila 8,6 mil. Kč. Zbývající část uhradil Moravskoslezský kraj, který Domov Jistoty zřizuje.

Klienti si v novém chráněném bydlení nejvíce váží klidu a většího soukromí.

FOTO: Pavel Čempěl

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down