01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kraj pomohl záchranářům na Šumavě

PLZEŇ Plzeňský kraj poskytl dotaci 70 tisíc korun Horské službě ČR na nákup dvou defibrilátorů. Záchranářům z horské služby v oblasti Šumavy přístroje předal radní kraje Václav Šimánek. Defibrilátory LIFEPAK 1000 budou umístěny přímo v ošetřovně stanice Horské služby na Špičáku a v dispečerském...

PLZEŇ

Plzeňský kraj poskytl dotaci 70 tisíc korun Horské službě ČR na nákup dvou defibrilátorů. Záchranářům z horské služby v oblasti Šumavy přístroje předal radní kraje Václav Šimánek. Defibrilátory LIFEPAK 1000 budou umístěny přímo v ošetřovně stanice Horské služby na Špičáku a v dispečerském vozidle určeném k záchranné činnosti v terénu západní části Šumavy.

Plzeňský kraj poskytl dotaci na žádost Horské služby ČR a po konzultaci se Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje. »Je důležité, aby byla zajištěna přednemocniční péče i v těchto odlehlých místech. Věřím, že díky novým přístrojům se zvýší počet zachráněných lidských životů,« uvedl Václav Šimánek při slavnostním předávání defibrilátorů.

Návštěvnost Šumavy každoročně stoupá. »Bohužel, zvýšený počet návštěvníků znamená i narůstající počet výjezdů záchranářů. Celoročně jde o 1200 ošetřených osob,« konstatoval náčelník Horské služby pro oblast Šumavy Michal Janďura.

Nové automatické externí defibrilátory LIFEPAK 1000 jsou lehké, kompaktní a snadno ovladatelné. Nevadí jim déšť, prach, sníh ani pád. Přístroje samy instru-ují obsluhu pomocí hlasových pokynů nebo textovými informacemi na displeji. Výhodou je, že tyto přístroje mají paměť. Zaznamenávají například počet výbojů, dobu resuscitace apod.

Lékař, který pacienta od Horské služby přebírá, tak má k dispozici nepostradatelné zpětné informace o průběhu jeho stavu. Přístroj dokáže také monitorovat srdce a analyzuje srdeční rytmus.

Nové defibrilátory jsou lehké, kompaktní a snadno ovladatelné.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down