01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šetří teplo a snižují emise

SEMILY S využitím dotace z programu Zelená úsporám nechalo město Semily zateplit své čtyři bytové domy s celkem 70 byty. Domy však bylo nutno nejprve přeměřit, vypracovat k nim základní dokumentaci (archivní dokumentace totiž byla neúplná či zcela chyběla), ve spolupráci s energetickým auditorem...

SEMILY

S využitím dotace z programu Zelená úsporám nechalo město Semily zateplit své čtyři bytové domy s celkem 70 byty. Domy však bylo nutno nejprve přeměřit, vypracovat k nim základní dokumentaci (archivní dokumentace totiž byla neúplná či zcela chyběla), ve spolupráci s energetickým auditorem připravit návrhy opatření, která budou odpovídat podmínkám pro získání dotace, vyzvat stavební firmy, aby předložily nabídky s termínem dokončení v letošním roce, a spoléhat na to, že dlouho vydrží příznivé počasí. Vše vyšlo takřka na sto procent, byť zejména zateplení dvou sedmdesát let starých domů nebylo snadné. Vybraná firma Stavo S z Liberce se však s tímto úkolem vypořádala dobře. Povedlo se také barevné řešení fasády obou těchto domů podle návrhu městské architektky Ing. arch. Vladimíry Jínové.

Na každý ze sedmi desítek bytů vychází roční úspora tepla 10 GJ, přičemž původní průměrná roční spotřeba činila 36 GJ. Jednotlivé domácnosti tak ročně ušetří přibližně 4500-6000 Kč podle účinnosti topidel typu GAMAT, velikosti bytů a způsobu topení i větrání. Snížit by se měly i emise vyprodukované při výrobě tepla - v průměru půjde o zhruba 560 kg CO2 na jeden byt. Při dosavadní spotřebě tepla 36 GJ nyní tyto emise činí 2016 kg CO2 za rok na byt.

Více než 70 let starý dům v Luční ulici má po zateplení tuto novou pěknou fasádu.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down