01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Měnit městskou část může pomoci i web

Není málo projektů, které po prvotním vzepětí i případném ocenění začnou časem stagnovat. To neplatí o projektu Společně měníme Prahu 10, jehož zrod spadá už do roku 2007 a který získal i ocenění v mezinárodní soutěži O lidech s lidmi. Na stránkách www.praha10.cz/spolecne, které jsou jeho...

Není málo projektů, které po prvotním vzepětí i případném ocenění začnou časem stagnovat. To neplatí o projektu Společně měníme Prahu 10, jehož zrod spadá už do roku 2007 a který získal i ocenění v mezinárodní soutěži O lidech s lidmi. Na stránkách www.praha10.cz/spolecne, které jsou jeho středobodem, najdete i nyní hodně aktuálních a zajímavých informací. Důkaz, že internet může sehrát při zaměření pozornosti radnice i občanů na veřejné prostory důležitou roli.

OSLOVILI »MLČÍCÍ VĚTŠINU«

»Veřejné prostory jsou prvkem měnícím shluk budov na město, zdrojem sounáležitosti obyvatel, místem setkání a komunikace, identitou města, čtvrti a také vizitkou města, čtvrti v očích návštěvníků,« začal v prosinci minulého roku své ohlédnutí zpět do historie Ing. arch. Kamil Kubiš, vedoucí odboru územního rozvoje Úřadu Městské části Praha 10. Veřejné prostory v Praze 10 byly a někde ještě jsou zanedbané, morálně zastaralé, plné aut a nepřívětivé. Proto vznikl v roce 2007 ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Agora CE projekt Společně měníme Prahu 10.

Předcházelo mu již v roce 2004 otevření Střediska územního rozvoje, které slouží k prezentaci rozvoje městské části pro veřejnost. Novým projektem si však radnice dala za cíl ještě více přitáhnout místní obyvatele, oslovit a zapojit »mlčící většinu« a motivovat ji k aktivitě ve svém okolí, zajistit plošné informování občanů o všem, co se týká veřejného prostoru. Současně šlo i o to takto eliminovat nátlakové skupiny prosazující své zájmy »jménem lidu«.

Pro veřejnost byl projekt spuštěn na jaře 2008 vytvořením webových stránek a zahájením plošného názorového průzkumu. Dotazník byl jednak ke stažení na webu, ale vyšel i v nákladu 150 tisíc výtisků ve dvou číslech radničních novin po sobě a k vyzvednutí byl také v infocentrech. Průzkum podpořila i reklamní kampaň v ulicích. Dotazník se orientoval na domácnosti a obsahoval 24 otázek koncipovaných s cílem vyloučit zkratkovité a povrchní odpovědi. Podařilo se získat 5111 vyplněných dotazníků, což odpovídalo téměř 10 % oslovených domácností.

Průzkum přinesl mnoho námětů. Ty operativní a jednoduché byly řešeny ihned. Technicky uskutečnitelné, ale kontroverzní náměty byly předány k diskusi. Třetí skupinu tvořily systémové, dlouhodobé, investičně náročné náměty. Následovalo veřejné setkání, kterého se v červnu 2008 zúčastnilo na 130 obyvatel a 32 ze 36 zastupitelů včetně starosty. Kromě pozvánky v novinách Prahy 10 a na webu odešlo přes 300 adresných elektronických pozvánek na základě registrace zájemců o zasílání aktuálních informací. Nyní se na webu zaregistrovalo již více než 600 občanů, kteří chtějí být pravidelně informováni o všech novinkách.

VEŘEJNÝ PROSTOR JAKO CELEK

Poznatky z průzkumu posloužily k formulování Strategie pro veřejné prostory, kterou vytvořila pracovní skupina, jejíž činnosti se kromě zástupců městské části účastnily také Agora CE, Ústav pro ekopolitiku a Partnerství o. p. s. Po projednání v orgánech samosprávy byla strategie představena veřejnosti v radničních novinách, tiskových zprávách i na veřejném setkání. Definitivně ji zastupitelstvo schválilo v červnu 2010, poté byla integrována do činnosti radnice, která také ustanovila dvojici specialistů odpovědných za projekt.

»Veřejný prostor se často vnímá jako území nikoho a všech současně. Jednou pro dopravu, podruhé pro popelnice, pak pro parkování, jindy pro veřejné osvětlení, značky, reklamy, dále pro zeleň atd. Pokusili jsme se vše sjednotit a ve spolupráci s občany prostor řešit jako celek,« vysvětluje Ing. arch. Kamil Kubiš. »Chceme, aby se lidé sdružovali a ovlivňovali, co se v jejich okolí změní ve veřejném prostoru a třeba s pomocí grantu si tu věc také vytvořili.«

Jak dokládá web projektu, obyvatelé se aktivně vyjadřují k umístění laviček, provozní době a šíři sortimentu na farmářských trzích, rozmístění nových stojanů na kola, chybějícím maloobchodním zařízením a službám ve svém okolí.

Ing. arch. Kamil Kubiš: Veřejnými prostory se v Praze 10 dosud nikdo systematicky nezabýval. Rozhodli jsme se to změnit.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down