01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /50

Stalo se vaše město či obec v minulosti příjemcem dotace ze státního rozpočtu? Chcete si zrekapitulovat třeba to, jak u vás místní politická reprezentace byla úspěšná ve využívání těchto dotací během minulých let? Nebo vás zajímá, jak se dařilo získávat podporu od státu některému sousednímu sídlu?...

Stalo se vaše město či obec v minulosti příjemcem dotace ze státního rozpočtu? Chcete si zrekapitulovat třeba to, jak u vás místní politická reprezentace byla úspěšná ve využívání těchto dotací během minulých let? Nebo vás zajímá, jak se dařilo získávat podporu od státu některému sousednímu sídlu? Na tyto a jim podobné otázky najdete odpověď v aplikaci IS CEDR, který na adrese http://cedr.mfcr.cz provozuje Ministerstvo financí. Zkratka CEDR znamená Centrální evidence dotací z rozpočtu. Pokud použiji definici provozovatele, dozvím se, že »...CEDR slouží jako podpůrný nástroj pro sledování, evidenci, vyhodnocení a kontrolu dotací poskytovaných ze státního rozpočtu. Skládá se z několika částí, které jsou podle svého určení provozovány u poskytovatelů dotací (resorty, státní fondy, agentury), v centru zpracování (MF) a na Ústředním finančním a daňovém ředitelství, finančních ředitelstvích a okresních finančních úřadech«.

V CEDRu najdete data o dotacích od roku 1999 do roku 2010, ale zatím pouze ty, o nichž byly údaje ministerstvu předány nejpozději 30. 6. 2010. Hlavní navigace v aplikaci se odehrává v levém menu. Pokud chcete rychlou informaci o nějakém příjemci, zvolte v menu položku Poskytnuté dotace. Hledat můžete podle IČ i podle názvu příjemce. Zadám tedy třeba Manětín a systém mně za malou chvíli zobrazí všechny dotace, u nichž se v názvu příjemce vyskytuje toto slovo. Pozor však na to, že kromě města Manětín se to týká všech subjektů, tedy například i Římskokatolické farnosti Manětín nebo Zemědělského družstva vlastníků Manětín.

Mohu využít i rozšířené vyhledávání s využitím dalších kritérií, jako jsou období, právní forma, poskytovatel, dotační titul atd. U každé dotace si můžete zobrazit její detail. Já například zjistil, že město Manětín v roce 2000 čerpalo dotaci na technickou obnovu vodovodu v Brdě. Chcete-li do databáze zadat složitější dotazy, použijte buď uložené sestavy (opět v levém menu) - které bych doporučil méně zkušeným uživatelům, nebo si vytvořte sestavu vlastní. Protože to však už jde o složitější postup, doporučuji v tomto případě využít nápovědu systému (rovněž v levém menu).

VÁCLAV KOUDELE

vedoucí odboru informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down