01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zasílání zápisů ze schůzí rady obce

Smí člen zastupitelstva obce, který není členem rady obce, požádat o zaslání kopie zápisu ze schůze rady? Pokud ano, lze mu ji poskytnout bez omezení? Může člen zastupitelstva obce žádat o zaslání všech zápisů ze schůze rady obce, které budou v průběhu funkčního období pořízeny? Pro posouzení...

Smí člen zastupitelstva obce, který není členem rady obce, požádat o zaslání kopie zápisu ze schůze rady? Pokud ano, lze mu ji poskytnout bez omezení? Může člen zastupitelstva obce žádat o zaslání všech zápisů ze schůze rady obce, které budou v průběhu funkčního období pořízeny?

Pro posouzení oprávněnosti požadavku uplatněného členem zastupitelstva obce na zasílání zápisů z jednání rady obce je na prvním místě nutné zvážit, zda člen zastupitelstva má právo na přímý přístup k těmto dokumentům, tedy ke všem informacím v nich uvedených bez nutnosti vyloučit z přístupu zákonem chráněné údaje (osobní údaje, obchodní tajemství apod.), a dále, zda může požadovat zasílání kopií zápisů, a to i do budoucna.

Podle § 101 odst. 3 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), v platném znění, musí být zápis ze schůze rady obce uložen u obecního úřadu k nahlédnutí členům zastupitelstva. To znamená, že člen zastupitelstva obce má právo na přímý a především obsahově nijak omezený přístup k zápisu ze schůze rady obce. Přitom není rozhodné, že zákon výslovně umožňuje »toliko« nahlížení do zápisů, neboť má-li člen zastupitelstva právo i na jiný způsob získání informací, než je nahlížení (k tomu srov. dále), není na místě mu při tomto jiném přístupu odpírat získání všech informací, které by se jinak měl právo dozvědět při nahlížení.

Podle § 82 písm. c) zákona o obcích má člen zastupitelstva obce právo požadovat od zaměstnanců obce zařazených do obecního úřadu informace ve věcech, které souvisejí s výkonem jeho funkce, přičemž informace musí být poskytnuta nejpozději do 30 dnů. Součástí tohoto práva je nejen oprávnění požadovat konkrétní informace, ale též oprávnění určit formu a způsob jejich poskytnutí.

Jelikož i zápisy ze schůzí rady obce jsou svou povahou informacemi ve smyslu § 82 písm. c) zákona o obcích, může člen zastupitelstva obce namísto nahlížení do zápisů požadovat s odkazem na zmíněné ustanovení například poskytnutí kopie zápisu. Jeho právo je však omezeno na existující informace, což vyplývá nejen z formulace dotčeného ustanovení, ale především z podstaty věci, neboť nelze do třiceti dnů poskytnout »něco«, co vznikne teprve v budoucnu. Jinak řečeno člen zastupitelstva obce nemá nárok na opakované zasílání v budoucnu vzniklých informací - zápisů ze schůzí rady obce. Obec sice může takovému požadavku vyhovět (například rada obce rozhodne svým usnesením o pravidelném zasílání zápisů), pokud tak ovšem neučiní, zbývá členovi zastupitelstva pouze možnost obracet se na obecní úřad (resp. jeho zaměstnance) vždy s individuální žádostí o poskytnutí aktuálních zápisů.

 

JUDr. ADAM FUREK
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down