01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stát chce svým návrhem vrátit obce o krok zpátky

Aktuálním problémem samosprávy je financování přeneseného výkonu státní správy v letošním roce. Potvrdila to i XIII. celostátní finanční konference Obce a vláda na prahu nového partnerství, kterou uspořádal 2.-3. 12. 2010 Svaz měst a obcí ČR (SMO). Ministerstvo financí (MF) totiž navrhuje snížit...

Aktuálním problémem samosprávy je financování přeneseného výkonu státní správy v letošním roce. Potvrdila to i XIII. celostátní finanční konference Obce a vláda na prahu nového partnerství, kterou uspořádal 2.-3. 12. 2010 Svaz měst a obcí ČR (SMO). Ministerstvo financí (MF) totiž navrhuje snížit letošní příspěvek na uvedenou činnost proti roku 2010 o 17,4 % v případě obcí, o 8,7 % u krajů a hl. m. Praze o 16,6 %.

»Nejsem si jistý, zda kompenzace formou zvýšení daňových příjmů (zdanění příspěvku stavebního spoření, snížení slevy na dani poplatníka) je tím správným řešením. Argumentem "pro" je, že máme spojený model výkonu veřejné správy, tudíž obce hospodaří s jedním "balíkem" finančních prostředků. Argumentem "proti" je, že na takovém opatření "vydělají" ti, kteří vykonávají státní správu jen pro správní obvod svého města. Ostatní, hlavně obce s rozšířenou působností s velkým správním obvodem, potom z daňových příjmů určených vlastní obci musejí pokrýt služby i pro občany jiných obcí,« zdůraznil ve svém vystoupení Ing. Marek Vetýška z odboru územní veřejné správy Ministerstva vnitra.

Typickým příkladem je obec Černošice v okrese Praha-západ, která má zhruba 6 tisíc obyvatel, ale správní obvod obce s rozšířenou působností zahrnuje více než 116 tisíc občanů. Obdobná situace je v dalších obcích. Názor, že jde o pochybnou formu úspory, na kterou doplatí především obce III. typu, sdílí také Dan Jiránek, místopředseda SMO a primátor Kladna: »Jestliže se obcím a menším městům, které vykonávají jen část přenesené státní správy, příspěvek v roce 2010 zvýšil, u obcí s rozšířenou působností zůstal stejný. A letos se jim ještě sníží téměř o pětinu.«

Svaz má k dispozici konkrétní srovnání zpracované pracovní skupinou »trojkových« obcí, které chce předat MF.

Závěry účastníků konference k dané otázce:

Není žádný důvod pro snižování příspěvku, a to ani jednorázově v roce 2011, neboť zkrácením se náklady přenášejí pouze z vládní úrovně na samosprávu.

Financování přenesené a samostatné působnosti obcí nelze navzájem slučovat, neboť každý ze zdrojů slouží k jinému cíli.

Musí být neprodleně předložena novela zákona o správních poplatcích, která povede ke zvýšení finanční participace poplatníků.

Objem finančních prostředků určených obcím a městům musí nejen v oblasti přenesené působnosti korespondovat s narůstajícím množstvím úkolů, které jsou na samosprávu přenášeny.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down