01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /49

Zajímá vás, na jakých nových zákonech pracují jednotlivá ministerstva? Co se v těchto návrzích chystá za změny a jaký budou mít dopad na chod vaší obce? Pokud ano, přesně vám je určena Knihovna připravované legislativy, kterou na http://eklep.vlada.cz provozuje Úřad vlády ČR. Na úvodní stránce v...

Zajímá vás, na jakých nových zákonech pracují jednotlivá ministerstva? Co se v těchto návrzích chystá za změny a jaký budou mít dopad na chod vaší obce? Pokud ano, přesně vám je určena Knihovna připravované legislativy, kterou na http://eklep.vlada.cz provozuje Úřad vlády ČR.

Na úvodní stránce v horní části obrazovky je základní navigační menu. Po úvodní stránce následují Novinky, kde je zobrazeno 20 naposledy upravených dokumentů v celém systému. Další záložka v horním menu Hledání, umožňuje vyhledávat v dokumentech. Autoři přitom nabídli hodně možností, na základě čeho hledat. Může to být podle předkladatele, názvu dokumentu, čísla jednacího, podle typu materiálu (návrhy zákonů, mezinárodní smlouvy, vyhlášky atd.) - je toho zkrátka hodně. Tyto možnosti mezi sebou můžete navíc podmiňovat logickými spojkami jako »a zároveň«, »nebo« apod. Bohužel si myslím, že to je na úkor jednoduchosti používání. Když tedy zvolíte, co vás zajímá, kupříkladu všechny návrhy zákonů, které připravuje Ministerstvo financí, výsledky hledání vás přepnou do poslední, čtvrté karty hlavního menu.

Výsledky se zobrazí seznamem nalezených dokumentů v horní polovině obrazovky, detail zvoleného předpisu vidíte ve spodním okně obrazovky. V něm je asi nejdůležitějším prvotním údajem Anotace se stručným popisem, o co v daném dokumentu vlastně jde. Chcete vědět ještě více? Pak klikněte na druhou záložku Přílohy, kde jsou ke stažení průvodní dopis k projednávanému dokumentu, návrh usnesení vlády, přílohy usnesení, předkládací zpráva, důvodová zpráva, samotný legislativní dokument, jaké byly připomínky jiných centrálních orgánů státní správy nebo krajů, případně stanovisko legislativní rady vlády.

Z vlastní zkušenosti na krajském úřadě vím, že tímto systémem jsou v elektronické podobě předávány i připomínky našeho kraje k legislativním dokumentům. Stát tím šetří nemalé peníze, které by jinak musel vydávat na papírovou komunikaci. Knihovnu připravované legislativy je vhodné sledovat hlavně tehdy, kdy se chystají legislativní změny s dopady na činnost obcí. Díky tomu se můžete včas na změny připravit.

VÁCLAV KOUDELE

vedoucí odboru informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down