01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nájemní vztah jako partnerská smlouva

Posledním dnem roku 2010 skončila regulace nájemného pro asi 400 tisíc nájemních bytů (tj. 60 %) většinou ve vlastnictví měst a obcí. V krajských městech kromě Ústí nad Labem a Ostravy, středočeských městech nad 10 tisíc obyvatel a v Praze se tak stane k 31. prosinci 2012. V loňském roce mohli...

Posledním dnem roku 2010 skončila regulace nájemného pro asi 400 tisíc nájemních bytů (tj. 60 %) většinou ve vlastnictví měst a obcí. V krajských městech kromě Ústí nad Labem a Ostravy, středočeských městech nad 10 tisíc obyvatel a v Praze se tak stane k 31. prosinci 2012.

V loňském roce mohli pronajímatelé v těchto městech odeslat oznámení pro rok 2011 a letos pro rok 2012. Po skončení deregulace již nelze nájemné za žádných podmínek jednostranně zvyšovat. Jakákoliv další úprava nájemného je smluvní, a to na základě dohody nájemce a pronajímatele. Pokud k dohodě nedojde, nájemní vztah trvá za dosavadních podmínek. V takovém případě se nájemce i pronajímatel mohou obrátit na soud. Konstatoval to Ing. Pavel Rakouš z odboru komunikace Ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Ministerstvo na podzim loňského roku připravilo návrh novely občanského zákoníku, která upravuje paragrafy týkající se bydlení. Úprava má mj. pomoci řešit soudní spory o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Novelu již schválila vláda.

CENOVÉ MAPY

Pro lepší orientaci soudů, ale především nájemců a pronajímatelů připravuje MMR cenové mapy, které mají sloužit jako vodítko při hledání dohody o výši nájmu. »Samozřejmě nelze připravit mapu, která by postihla každý nájemní byt. Naším cílem je taková, která stanoví rozmezí v dané lokalitě v závislosti na kvalitě bytu,« řekl ministr pro místní rozvoj Ing. Kamil Jankovský. Ministerstvo chce při tvorbě map spolupracovat se všemi domácími partnery a dotčenými stranami (nájemci, pronajímateli, znalci, soudy, odborníky z oboru atp.), ale i zahraničními partnery (konzultace nad příklady dobré praxe). Databáze budou vznikat v několika krocích. Zahájení se předpokládá v nejbližší době, sběr dat však bude pokračovat i v roce 2013, kdy bude docházet k uvolňování nájemného ve velkých městech. Inspiraci hledá MMR především v Německu, kde existuje systém tzv. zrcadla nájemného (zohledňuje stáří a velikost bytu, vybavení, přístup k obslužnosti apod.), ale kde vznikají i databáze nájemného v jednotlivých městech.

NÁZORY SVAZU MĚST A OBCÍ ČR

O spuštění deregulace se velmi zasazoval Svaz měst a obcí ČR (SMO). »Je třeba zdůraznit, že deregulace v posledních letech nahrazovala chybějící vývoj nájemného z předchozích let, kdy se náklady na správu a údržbu bytového fondu vzdalovaly příjmům z nájemného. V minulosti musely obce a města financovat investice do bytového fondu z úvěrů, které zatěžovaly jejich rozpočet, nebo údržbu dotovat z ostatních příjmů. Vyrovnání příjmů s náklady znamená možnost efektivnější správy bytového fondu a především možnost zásadních investic do rekonstrukcí a modernizací domů i za účelem snížení energetické náročnosti bydlení. Přes pokračující deregulaci však v mnoha městech a obcích nedosáhly nájmy úrovně nákladů, jejichž celostátní průměr je 60-65 Kč/m2,« říká Ing. Vojtěch Munzar, předseda Bytové komise SMO.

A jaký je postoj měst a obcí k další privatizaci stávajícího bytového fondu? »Záleží na konkrétní samosprávě, jak se rozhodne. Obecně lze říci, že ekonomický tlak na privatizaci se snížil právě z důvodu vyrovnávání příjmů z nájemného s náklady na správu bytového fondu,« doplňuje Ing. Munzar.

KOMENTÁŘ SDRUŽENÍ NÁJEMNÍKŮ

Sdružení nájemníků ČR (SON) spatřuje přínos procesu deregulace v tom, že někteří pronajímatelé využili zvýšení nájemného na údržbu domů. »Většinou se však v poradnách setkáváme s názory nájemců, že přes razantní zvyšování nájemného, a tím příjmů pronajímatelů, se užitná hodnota nájmů nezvyšuje - pronajímatelé neplní své povinnosti při údržbě a opravách bytů a domů,« uvádí předseda SON Ing. Milan Taraba.

A jak lze řešit situaci do budoucna? »Naše sdružení zastává dlouhodobě stanovisko, že je třeba mít zákon o místně obvyklém nájemném, který by umožňoval stanovit nájemné v bytech podle jejich kvality, velikosti, stáří, místa, obslužnosti a vybavenosti. Podobná praxe je ve vyspělých evropských zemích, počet soudních sporů je zanedbatelný a prospěch mají obě strany nájemních smluv. Pronajímatelé mají dostatečné prostředky na péči o udržované domy včetně přiměřeného zisku a rozumného odpisu, nájemci jsou chráněni před neúměrnými požadavky pronajímatele. Zákon přitom zachovává dostatečnou míru pro smluvní volnost. Věcný návrh zákona máme připravený,« uzavírá Ing. Taraba.

MMR se snaží o dialog obou stran zainteresovaných v problematice bydlení. »Dlouhodobě spolupracujeme se sdruženími nájemníků i majitelů domů a snažíme se na obou stranách mírnit vášně,« vyjádřil se ministr Jankovský. Nájemní vztah je podle něj smlouvou mezi rovnocennými stranami, které mají svá práva i povinnosti.

 

Kontakty

Pro nájemníky v bytech s končícím regulovaným nájemným je k dispozici poradenství, které zajišťuje MMR ve spolupráci se SON. Nájemníci mohou hledat pomoc telefonicky, e-mailem či osobní návštěvou na některém z regionálních pracovišť SON.

MMR: tel. 224 861 138, e-mail: info@mmr.cz

SON (Praha): 234 463 343, e-mail: son@cmkos.cz

(Telefony na další regionální pracoviště SON lze zjistit na www.son.cz.)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down