01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Komplexní řešení dešťové vody pro města a obce

Problematika hospodaření s dešťovou vodou z různých důvodů zajímá stále více nejen majitele rodinných domů kvůli možnosti využívat vodu na zahradě nebo v domácnosti, investory pro úspory za poplatky stočného, ale i samotná města a obce.

Investice na dešťovou, potažmo jednotnou kanalizaci včetně čistírny odpadních vod (ČOV), tvoří v rozpočtech měst a obcí významnou položku dosahující až stovek milionů. Úspory v této oblasti se pak mohou, při vhodném řešení, pohybovat i v řádu desítek milionů korun. Opatření, která mohou vést ke snížení nákladů u stávající kanalizace (nevyhovující kapacita) nebo pro nové projekty kanalizace (menší dimenze), jsou vítána.

JAK SE ZBAVIT »PROBLEMATICKÉ« DEŠŤOVÉ VODY

Neméně důležitý efekt správného hospodaření s dešťovou vodou je vliv zasakované vody na stav zásob podzemní vody. Je obecně známo, že trvale dochází k poklesu zásob podzemní vody. S tímto problémem se potýká nejen Česká republika, ale téměř každý stát. V době, kdy se neustále rozšiřuje zastavěné území, a tím pádem vzrůstá odtok na úkor přirozeného zasakování vody, je možnost infiltrace dešťové vody do horninového prostředí přímo na místě jejího spadu pozitivním příspěvkem do vodní bilance krajiny. Během posledních let se stále více setkáváme s extrémními projevy počasí, které nebyly dříve tak časté. Přívalové deště vyvolávající lokální povodně (například Novojičínsko, Jesenicko v roce 2009) nestačí přirozeně vsakovat do půdy, ale povrchově odtékají do recipientu a nepodílejí se na obnově půdní vláhy ani zásob podzemní vody.

Zasakování je nejideálnější způsob, jak se »problematické« dešťové vody zbavit, nezpůsobovat škodu na majetku a pozitivně ovlivňovat vodní bilanci krajiny. Pro komplexní řešení dešťové kanalizace (návrhu zasakovacích objektů) se můžete obrátit na zástupce firmy WAVIN OSMA, s. r. o.

PŘEDPOKLADY PRO NÁVRH ZASAKOVÁNÍ

Hlavním předpokladem pro návrh zasakování jsou vhodné hydrogeologické podmínky, které musí v místě navrženého vsakovacího systému (tzv. vsakovací galerie) prokázat hydrogeologický průzkum s vsakovací zkouškou ve hloubce uvažovaného dna galerie. Mezi další nezbytné vstupní údaje patří: velikost odvodňované plochy s koeficientem odtoku (například asfalt 0,9 x nespárovaná dlažba 0,6), návrhová intenzita a doba deště, bezpečnostní faktor. Ve spolupráci s řešitelem projektu je firma Wavin schopna bezplatně zpracovat návrh a rozpočet včetně komplexní technické podpory. Pro lokality, které svými geologickými podmínkami (vysoká hladina podzemní vody, nepropustné /jílové/ geologické struktury aj.) nejsou vhodné pro realizaci vsakovacích galerií, je možné navrhnout jednu retenční nádrž nebo jejich soustavu. Retenční nádrže snižují odtokové maximum, prodlužují dobu odtoku a tím pozitivně působí na navazující kanalizaci. Neméně důležité jsou pozitivní dopady na ČOV nebo vodní tok, kde je kanalizace zaústěna.

Pro investory (obce a města) je při realizaci nových kanalizací, případně rekonstrukci stávajících systémů nejdůležitější finanční náročnost projektu. I přes ekonomickou podporu z fondů EU zůstává řada projektů jen na papíru a realizace se oddaluje. Využití vhodných geologických podmínek pro zasakování, vytváření retenčních objektů, úspory plynoucí z menších dimenzí (cena potrubí, menší výkopy a transport zeminy apod.), to vše může mít pozitivní finanční dopad na stavbu, a tím se přiblíží realizace celého projektu.

 

LUKÁŠ MEJZLÍK
WAVIN OSMA, s. r. o.

Pohled dovnitř sestavené galerie vsakovacích boxů WAVIN Q-Bic.

Vsakovací systém tvořený vsakovacími boxy WAVIN Q-Bic - u stavby skladových prostor.

 

Sestava boxů Azura na stavbě obchodního centra.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down