01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová povinnost veřejného zadavatele

Novela zákona o veřejných zakázkách významně komplikuje život nejen firmám s akciemi na majitele, ale i obcím. Od letošního 15. září, kdy vstoupila v platnost, mají municipality povinnost zveřejňovat výzvu i ve zjednodušeném podlimitním řízení. Navíc již není možné pro zveřejnění výzvy využívat...

Novela zákona o veřejných zakázkách významně komplikuje život nejen firmám s akciemi na majitele, ale i obcím. Od letošního 15. září, kdy vstoupila v platnost, mají municipality povinnost zveřejňovat výzvu i ve zjednodušeném podlimitním řízení. Navíc již není možné pro zveřejnění výzvy využívat místo profilu zadavatele městské webové stránky.

Obcím, které tuto změnu nezaznamenaly, hrozí vysoké pokuty od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Novela zákona o veřejných zakázkách stačila od svého přijetí vyvolat řadu diskusí, které se většinou týkaly zákazu účasti firem s tzv. akciemi na majitele ve veřejných tendrech.

Stranou zájmu ale zůstala nová povinnost veřejného zadavatele uveřejňovat na svém profilu zadavatele výzvu i ve zjednodušeném podlimitním řízení. Dříve navíc většinou zadavatelé místo svého profilu využívali obyčejné webové stránky. To však již nyní nebude možné, podle novely totiž musí být profil zadavatele certifikovaný.

»Tato změna se týká především obcí. Ty však podle našich informací nevěnují novele téměř žádnou pozornost a nejsou na ni připraveny. Pokud však budou výzvy nadále uveřejňovat pouze na obecním webu, riskují pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. V nejhorším případě může dojít i ke zrušení veřejné zakázky,« upozorňuje David Holman, zakladatel a mluvčí občanské iniciativy Nekorupci.cz., která je otevřenou platformou podporující elektronizaci veřejných zakázek na úřadech státní správy a samosprávy.

Občanská iniciativa proto ve spolupráci s brněnskou softwarovou společností QCM spustila portál www.vhodne-uverejneni.cz, který obcím slouží jako certifikovaný profil zadavatele. V souladu s novelou zákona tak zde mohou uveřejňovat všechny své zakázky, a to bez obav z případného postihu.

Pokud by se obce rozhodly získat vlastní certifikát, mají nejspíš smůlu. Novela nespecifikuje, kdo certifikaci provádí, ani jak má vypadat. Dříve vydané atesty (takový má i portál Vhodné uveřejnění) přitom mají platnost jen do poloviny příštího roku.

Jestliže do té doby nedojde k další novele, nebudou zřejmě veřejní zadavatelé moci vypisovat žádné zakázky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down