01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ČMZRB nabízí městům a obcím tři aktuální programy

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) je vnímána hlavně jako banka podporující malé a střední podnikatele či opravy bytových domů. V souladu se záměry svých akcionářů, z nichž hlavním je stát (72 %), se však činnost banky postupně rozšiřuje. Významným sektorem je pro ni již řadu let financování municipálních projektů.

Výhodné úvěry městům a obcím poskytuje Českomoravská záruční a rozvojová banka již déle než deset let. V období 2001-2007 to byly zejména úvěry na vodohospodářskou infrastrukturu v rámci Programu podpory vodohospodářských investic, který byl financován ze zdrojů získaných od Evropské investiční banky a Rozvojové banky Rady Evropy. V programu bylo poskytnuto 120 úvěrů v celkové hodnotě 2,5 mld. Kč.

ROZŠÍŘENÉ SPEKTRUM ÚVĚRŮ

V roce 2006 banka rozšířila spektrum financovaných projektů. Byl vyhlášen program OBEC, který se kromě vodohospodářských projektů zaměřil i na sociálně kulturní zařízení a komunikace v obcích. Tento program byl refinancován ze zdrojů německé rozvojové banky Kreditanstalt fűr Wiederaufbau a Rozvojové banky Rady Evropy. V jeho rámci ČMZRB poskytla do konce roku 2009 celkem 21 úvěrů. K úvěrům pro obce slouží také prostředky z Regionálního rozvojového fondu (RRF). Tento úvěrový fond byl vytvořen ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj pro využití prostředků získaných z rozpočtu EU před vstupem ČR do Evropské unie. Splátky z úvěrů, které RRF v předchozích letech poskytl, se nyní dále využívají na nové úvěry pro obce.

NEJČASTĚJI ÚVĚROVANÉ PROJEKTY

V současné době mohou města a obce od ČMZRB získat úvěry na financování vlastních projektů z těchto tří programů: OBEC 2, MUFIS 2 a REGIONÁLNÍ ROZVOJOVÝ FOND. Umožňují obcím či svazkům obcí získat úvěry ve výši odpovídající jejich potřebám, a to až do částky 250 mil. Kč, jejich splatnost je možné sjednat až na dobu 15 let. Financovat z nich lze široký okruh projektů, které zvyšují kvalitu života obyvatel obcí.

K nejčastěji úvěrovaným projektům patří vodovody, kanalizace, čistírny odpadních vod, místní komunikace, školská či předškolská zařízení, sociální zařízení atd.

Specifickým rysem programu OBEC 2, na který byly získány zdroje z úvěru od Rozvojové banky Rady Evropy, je možnost poskytovat úvěry také vodohospodářským akciovým společnostem s kapitálovou účastí obcí na území České republiky.

Společným rysem všech úvěrů poskytovaných Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou jsou pevné úrokové sazby, minimální poplatky, možnost předčasného splacení úvěru bez sankcí. V případě potřeby lze dohodnout odklad splátek jistiny, nevyčerpání celého úvěru a podobně. Zajištění je vyžadováno pouze v případech svazku obcí nebo obcí se zvýšeným rizikem návratnosti úvěrových zdrojů.

SPOLUFINANCOVÁNÍ EVROPSKÝCH A DALŠÍCH PROJEKTŮ

Úvěry Českomoravské záruční a rozvojové banky je možné použít i na financování projektů, na něž jsou poskytovány dotace z evropských fondů nebo z národních dotačních programů. Proto jsou vhodné pro municipality, které nemají na spolufinancování projektů vlastní prostředky.

ČMZRB má v současné době k dispozici dostatek zdrojů, aby mohla vyhovět všem zájemcům, kteří o úvěr požádají formou žádosti o úvěr.

Banka též aktivně reaguje na vyhlášené výzvy k předložení nabídky v zadávacím řízení nebo uveřejní výzvu v Informačním systému o veřejných zakázkách.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down