01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky v zákoně o veřejných zakázkách z hlediska zadavatele

Rok 2010 přinesl mnoho nového - a pro oblast veřejných zakázek to platí dvojnásob. Poslední dvě novely zákona o veřejných zakázkách zavádějí hned několik změn, které mají dopad na dosavadní zaběhlé způsoby zadávání podle zákona o veřejných zakázkách.

Některé změny vstoupily v účinnost již od 1. ledna na základě tzv. malé novely (č. 417/2009 Sb.), další zavádí tzv. velká novela (č. 179/2010 Sb.) pro zadávací řízení zahájená s datem 15. září a později.

VÝČET NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ZMĚN

Zadavatelé jsou povinni zřídit si profil na internetu (stálou webovou adresu), na kterém budou uveřejňovány informace týkající se veřejných zakázek včetně zakázek podlimitních.

Od nového roku byl zaveden tzv. black list - veřejný rejstřík osob se zákazem plnění veřejných osob, který vede Ministerstvo pro místní rozvoj. Zákaz plnění může uložit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dodavateli za uvedení neodpovídajících informací v kvalifikaci, což dodavatele vyloučí z účasti na veřejných zakázkách na tři roky.

Novely zavádějí i nové základní kvalifikační předpoklady předkládané formou čestného prohlášení (i) ohledně neexistence zápisu dodavatele a subdodavatele v »black listu«, (ii) seznam společníků nebo členů a (iii) seznam zaměstnanců nebo členů statutárních orgánů, kteří v posledních třech letech pracovali u zadavatele. Velká novela stanovuje i požadavek, (iv) aby dodavatel - akciová společnost měl vydány pouze akcie na jméno a předložil i aktuální seznam akcionářů. S ohledem na problémy, které přináší zejména poslední bod v praxi, lze očekávat »technickou novelu« revidující tyto změny.

Nově bude možné od 15. 9. 2010 prokazovat splnění kvalifikace pouze prostými kopiemi dokladů. Zadavatel bude ovšem oprávněn po vybraném uchazeči požadovat dodatečné doložení těchto dokumentů v originálech nebo úředně ověřených kopiích.

Zadavatelé jistě uvítají možnost vyzývat dodavatele k doplňování či objasňování kvalifikace bez omezení (tj. i tam, kde »nebylo prokázáno vůbec«).

V řízeních zahájených od 15. 9. bude nutné při otevírání obálek sdělovat nabídkové ceny.

Na zadávání veřejných zakázek státem nebo státní příspěvkovou organizací v rozsahu nad 500 000 000 Kč bez DPH se podle velké novely budou moci podílet pouze osoby s bezpečnostní prověrkou Národního bezpečnostního úřadu.

Stěžovatelé mohou podat návrh na přezkoumání úkonů zadavatele k ÚOHS i po uzavření smlouvy a domáhat se vyslovení zákazu plnění smlouvy. To však pouze v případě vybraných deliktů zadavatele, zejm. pokud zadavatel uzavře smlouvu bez předchozího uveřejnění zadávacího řízení nebo v době trvajícího zákazu smlouvu uzavřít. V rámci právní jistoty je lhůta k podání návrhu omezena na 6 měsíců od uzavření smlouvy. Zákon umožňuje úřadu zákaz neuložit, pokud zvláštní důvody veřejného zájmu vyžadují pokračování plnění smlouvy. Za takové důvody ale nelze pokládat například náklady, které byly marně vynaloženy na proběhlé zadávací řízení nebo které budou potřeba na nové řízení.

K zmírnění rizika napadení uzavřené smlouvy může zadavatel v případě jednacího řízení bez uveřejnění učinit předem dobrovolné uveřejnění o záměru uzavřít smlouvu.

NOVÉ FINANČNÍ LIMITY

S účinností od 1. 1. 2010 byla též přijata novela vládního nařízení č. 77/2008 Sb., která stanoví nižší finanční limity pro nadlimitní zakázky (viz tab. 1). V blízké době je nutné počítat i se snížením finančních limitů platných pro zakázky malého rozsahu na polovinu, což by pak znamenalo prudký nárůst zadávacích řízení v režimu zákona (viz tab. 2).

ZMĚNY V DORUČOVÁNÍ PÍSEMNOSTÍ

Velká novela zákona mění také pravidla doručování písemností. Lhůty se nově vážou nikoliv na doručení písemností, ale na jejich odeslání. Zejména bude platit, že zadávací řízení se nezahajuje až okamžikem uveřejnění oznámení o jeho zahájení v informačním systému, nýbrž již okamžikem odeslání tohoto oznámení. Dochází i ke změně některých pořádkových lhůt důležitých pro zadavatele, zejména lhůty pro poskytování dodatečných informací.

Nově platí, že mají-li zadavatel i dodavatel zřízenou datovou schránku z moci úřední, doručují se písemnosti přímo prostřednictvím datové schránky, pokud to jejich povaha připouští. Výjimku z této zásady tak tvoří písemnosti, u kterých převažuje zájem na zachování jejich důvěrnosti a neměnnosti až do uplynutí stanovené lhůty, tj. zejména nabídky, žádosti o účast, změny nabídky při jednání o nabídkách, návrhy v soutěži o návrh apod. Zavedení povinné komunikace prostřednictvím datové schránky naráží na námitku možné diskriminace zahraničních dodavatelů a tuzemských osob, které datovou schránku nemají (povinně) zřízenou, a kteří tak budou mít přístup k doručovaným písemnostem s určitým zpožděním. V každém případě je nutné datovou schránku pravidelně kontrolovat.

LOSOVÁNÍ

V případech, kdy se zadavatel rozhodne omezovat počet zájemců losováním, dává novela možnost zájemcům zkontrolovat před zahájením losování losovací zařízení a prostředky. Zároveň se losování má přímo účastnit i notář.

ZRUŠENÍ TZV. KVAZIKONCESÍ

Dosud spadaly veřejné zakázky, jejichž předpokládaná hodnota přesáhla 500 milionů korun bez DPH a smlouva byla uzavírána nejméně na dobu 5 let nebo na dobu neurčitou, do kategorie tzv. kvazikoncesí, na které se aplikoval jak zákon o veřejných zakázkách, tak koncesní zákon (zákon č. 139/2006 Sb., o koncesních smlouvách a koncesním řízení). Velká novela propojení těchto dvou zákonů, a tím i dosavadní společnou úpravu kvazikoncesí ruší. Nadlimitní veřejné zakázky, které splňují uvedený limit 500 milionů korun a dobu smlouvy minimálně 5 let, se dále budou řídit zákonem o veřejných zakázkách, ale s tím rozdílem, že veřejní zadavatelé budou povinni vyžádat si předchozí stanovisko Ministerstva financí k ekonomickému a finančnímu posouzení předmětu veřejné zakázky, včetně posouzení schopnosti zadavatele dostát závazkům z takové zakázky. Vyžádání stanoviska je podmínkou pro platnost smlouvy uzavírané mezi veřejným zadavatelem a vybraným uchazečem.

Pokud se Ministerstvo financí k podané žádosti nevyjádří v zákonem stanovené lhůtě 60 dní, má se za to, že k podané žádosti nemá námitek. Podrobnosti k žádosti stanoví prováděcí vyhláška Ministerstva financí.

NAMÍSTO ZÁVĚRU

Změny zaváděné velkou i malou novelou zákona o veřejných zakázkách jsou podstatné jak pro zadavatele, tak pro dodavatele, kteří se zadávacích řízení na veřejné zakázky účastní.

Řada novinek, jako jsou možnost předkládání prostých kopií v rámci kvalifikace, zveřejňování informací na jednotném webovém profilu zadavatele, zveřejňování nabídkových cen a možnost doplňování kvalifikace bez omezení, povede jistě ke zjednodušení zadávacích řízení a posílení jejich transparentnosti.

Některé změny si však vyžádají větší ostražitost dodavatelů při přípravě nabídek a zadavatelů při jejich kontrole, zejména zřízení black-listu a nové kvalifikační předpoklady. Věřme, že ke sladění záměru zákonodárce s realitou, dál přispěje rozhodovací praxe Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

ADÉLA HAVLOVÁ
partner advokátní kanceláře Havel & Holásek

Tab. 1 Finanční limity pro nadlimitní veřejné zakázky

Dosavadní úprava od 1. 1. 2010
Nadlimitní zakázky Dodávky a služby - Sektorový zadavatel 11 715 000 Kč 10 020 000 Kč
Dodávky a služby - Veřejný zadavatel
- centrální orgány 3 782 000 Kč 3 236 000 Kč
- obce a kraje 5 857 000 Kč 4 997 000 Kč
Stavební práce 146 447 000 Kč 125 451 000 Kč

ZDROJ: NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 474/2009 SB., MĚNÍCÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 77/2008 Sb.

Tab. 2 Očekávané snížení finančních limitů pro veřejné zakázky malého rozsahu

Zakázky malého rozsahu Dosavadní úprava Plánované snížení podle Ministerstva pro místní rozvoj
Dodávky a služby 2 000 000 Kč 1 000 000 Kč
Stavební práce 6 000 000 Kč 3 000 000 Kč

ZDROJ: NÁVRH PROGRAMOVÉHO PROHLÁŠENÍ VLÁDY ZE DNE 4. 8. 2010 - WWW.PARLAMENTNILISTY.CZ A WWW.VLADA.CZ

 

Semily. FOTO: Dagmar Hofmanová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down