01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Královéhradecký kraj chce víc vábit turisty

Co do počtu přijíždějících turistů byl loni Královéhradecký kraj mezi regiony čtvrtý - za Prahou, Jihomoravským a Jihočeským krajem. Opět tak potvrdil své postavení jednoho z nejnavštěvovanějších regionů v České republice. Služeb hromadných ubytovacích zařízeních Královéhradeckého kraje v uplynulém roce využilo celkem 839 tisíc hostů. Nejatraktivnějšími turistickými cíli v kraji dlouhodobě zůstávají Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem a Krkonoše.

Zajímavých míst, která stojí za to vidět, je v Královéhradeckém kraji skutečně mnoho. Tvrdí to jeho hejtman Lubomír Franc. »Pokud bych však měl některé z nich přece jen upřednostnit, tak bych návštěvníkům našeho regionu určitě doporučil Kuks a Babiččino údolí,« říká. »Obě tato místa mají jedinečnou a nenapodobitelnou atmosféru a vždy se na ně rád vracím. Jako patriot bych turisty také neopomenul pozvat na Broumovsko. Samozřejmě nemohu nezmínit ani Krkonoše a Orlické hory, které patří k nejvýznamnějším turistickým lokalitám našeho kraje.«

Co může kraj za současného stavu ekonomiky a veřejných financí udělat pro to, aby z turistického ruchu více profitovaly obce a města na jeho území?

Úkolem Královéhradeckého kraje je široce podporovat celé odvětví cestovního ruchu a napomáhat k vytvoření dobrých podmínek pro jeho rozvoj. Kraj proto propaguje zajímavé turistické destinace na zahraničních i domácích veletrzích. Má však i řadu konkrétních dotačních titulů, z nichž každoročně jdou miliony korun například na obnovu a údržbu lyžařských stop pro běžkaře, organizacím a obcím na propagaci cestovního ruchu, na údržbu, opravy a doplnění značení turistických tras, na provoz cyklobusů či stavbu cyklostezek. Loni v září kraj také vydal první slevové karty pro rodiny, takzvané rodinné pasy, které by měly postupně pomoci zvýšit návštěvnost památek, kulturních i společenských zařízení.

Může pomoci i Regionální operační program (ROP) Severovýchod?

V současné době je například aktuální výzva Rozvoj základní infrastruktury a doprovodných aktivit v oblasti cestovního ruchu, které prokazatelně navazují tematicky, časově a místně na projekt Kuks - Granátové jablko. K rozvoji turistiky však vlastně přispívá každý projekt, jímž se daří vylepšovat náš kraj. Výjimečnost regionu soudržnosti NUTS II Severovýchod, který zahrnuje i Královéhradecký kraj, spočívá v tom, že z hlediska čerpání evropských dotací patří k nejúspěšnějším v celé ČR. A v rámci Severovýchodu je při čerpání těchto dotací nejlepší zase náš kraj.

Lze tradiční turistické cíle v regionu doplnit »přidanou hodnotou«, řekněme v podobě místních gastronomických specialit, či jiných forem zážitkové turistiky?

Právě nyní se například chystáme vydat brožuru o možnostech aktivní dovolené na území našeho kraje. V ní budou moci všechny obce nebo podnikatelé prezentovat svou nabídku turistům, tedy třeba i místní kulinářské speciality. V kraji je řada atrakcí, nabízejících návštěvníkům "přidanou hodnotu", o níž hovoříte. Namátkou mohu vybrat safari v ZOO Dvůr Králové i tamní nově otevřený Safarikemp, v němž se lidé mohou ubytovat hned vedle exotických zvířat z Afriky. Ale právě tak bych mohl připomenout bobovou dráhu v Peci pod Sněžkou nebo projekt Jičín, město pohádky a mnohé další.

Existují, či se alespoň rýsují větší možnosti ke znovuobjevování tradičních duchovních hodnot v kraji a jejich nabídce rovněž turistům?

Zcela konkrétní obrysy už má projekt na revitalizaci barokního areálu Kuks, na nějž se podařilo získat půl miliardy korun z fondů EU (viz str. 34 - pozn. redakce). Uskutečněním projektu se zlepší nabídka služeb pro turisty v této lokalitě. Kuks má zcela jedinečný duchovní rozměr. Je to unikátní místo, z něhož dýchá baroko v celé své komplikovanosti, kráse i protikladech.

Co si slibujete od Konference na podporu regionálního cestovního ruchu, která se v Hradci Králové chystá na 30. 11. a jejímž partnerem se stal také kraj?

Cestovní ruch patří k odvětvím, která se Královéhradecký kraj snaží dlouhodobě a systematicky podporovat. Proto se podílíme i na této konferenci. Měla by být především setkáním odborníků se zástupci obcí a měst, aby si vzájemně vyměnili zkušenosti a načerpané poznatky mohly být dál využity k rozvoji cestovního ruchu na území našeho regionu.

Zúčastněte se Konference na podporu regionálního cestovního ruchu v Královéhradeckém kraji (a fotosoutěže)!

Zástupcům měst a obcí, pracovníkům turistických informačních center a podnikatelům v oblasti cestovního ruchu je určena Konference na podporu regionálního cestovního ruchu v Královéhradeckém kraji. Její 2. ročník se uskuteční 30. 11. 2010 v královéhradeckém Kulturním centru Aldis. Cílem konference je prezentace zážitkové turistiky založené na znovuobjevování tradičních duchovních hodnot v regionu.

Na konferenci budou také oznámeny výsledky již vyhlášené fotosoutěže Obec přátelská turistům s mottem Co může naše město/obec nabídnout turistům. Autoři tří nejlepších fotografií obdrží honorář, přičemž tyto snímky poslouží i jako předloha pro vydání pohlednic příslušného města či obce. Uzávěrka fotosoutěže je 30. 10. 2010.

Konferenci i fotosoutěž pořádá agentura PRAGOPUBLIC, jejímiž partnery jsou Krajský úřad Královéhradeckého kraje, Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje a Krkonošský národní park. Hlavním mediálním partnerem je časopis Moderní obec.

Podrobnější informace o konferenci i fotosoutěži naleznete na www.cestyhradecko.cz, kde jsou rovněž k dispozici elektronické přihlášky jak na konferenci, tak do fotosoutěže.

Barokní areálu Kuks projde revitalizací.

Hejtman Lubomír Franc: Zlepšovat služby a zázemí pro turisty vyžaduje i zdokonalovat dopravní infrastrukturu. Budou-li k nám návštěvníci moci přijet po kvalitních silnicích, cestovní ruch bude vzkvétat.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down