01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Žaloba o náhradu škody

Jak má obec postupovat, když chce podat žalobu o náhradu škody? Kdo o tomto kroku musí rozhodnout? Základní rozdělení pravomocí v zákoně o obcích je takové, že zastupitelstvo má vyhrazenu pravomoc, do které se mu nesmí zasahovat, rada má vyhrazenu pravomoc, do které se nesmí zasahovat, a pak je...

Jak má obec postupovat, když chce podat žalobu o náhradu škody? Kdo o tomto kroku musí rozhodnout?

Základní rozdělení pravomocí v zákoně o obcích je takové, že zastupitelstvo má vyhrazenu pravomoc, do které se mu nesmí zasahovat, rada má vyhrazenu pravomoc, do které se nesmí zasahovat, a pak je pravomoc tzv. zbytková, která spadá radě, pokud si ji zastupitelstvo nevyhradilo.

Pokud není v obci zřízena rada, má její pravomoci (až na výjimky),starosta obce. Podle tohoto základního rozdělení by tedy o podání žaloby a uplatnění náhrady škody měla rozhodovat rada, popř. starosta tam, kde rada není, ale není to až tak jednoduché.

Vést spor, jestliže nejde o bagatelní položky, není snadnou záležitostí. Může pro obec znamenat určité výdaje - na soudní poplatek, na právníka, popřípadě i náklady protistrany při neúspěchu ve sporu. I s tím je nutné počítat. Jestliže nejsou tyto výdaje zahrnuty do obecné položky služby, popřípadě přímo právní služby, v rozpočtu obce, a jde o zásadnější spor (například o vyšší částku), doporučuji rozhodnutí zastupitelstva - právě pro možný dopad na rozpočet obce, ať pozitivní, tak negativní. Samotné vedení sporu a pokyny pak může již řešit rada, případně starosta. Je také možné předem stanovit v obecném usnesení, že soudní spory nad částku například 50 tisíc korun hodnoty věci si zastupitelstvo vyhrazuje, ostatní ponechává v pravomoci rady obce.

MGR. JANA HAMPLOVÁ
advokátka a členka redakční rady Moderní obce

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down