01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Projekty pro bezdomovce

Cílené projekty s podporou hl. města Prahy zaměřené na bezdomovce přinášejí výsledky. Městské části se samy, nebo prostřednictvím svých organizací, inspirují v projektech Centra sociálních služeb Praha, zaměřených na navracení sociálně a zdravotně znevýhodněných občanů na pracovní trh. Po Praze 1,...

Cílené projekty s podporou hl. města Prahy zaměřené na bezdomovce přinášejí výsledky. Městské části se samy, nebo prostřednictvím svých organizací, inspirují v projektech Centra sociálních služeb Praha, zaměřených na navracení sociálně a zdravotně znevýhodněných občanů na pracovní trh. Po Praze 1, která v roce 2009 zaměstnala téměř 600 bezdomovců, například Praha 11 letos nabídla pracovní příležitosti osobám bez přístřeší na svém území.

Na jaře se při vytváření pracovních příležitostí pro znevýhodněné občany angažovala společnost Jihoměstská majetková, a. s., (JMM), které uspěla ve výběrovém řízení na poskytování služeb »Odklízení posypového materiálu«, tzn. jarní úklid veřejných ploch a komunikací a odstranění pozůstatků po letošní zimě na těchto místech. V období od 3. května do 4. června bezdomovci odklízeli především posypový materiál na veřejných komunikacích a přilehlých plochách nacházející se na území městských částí (MČ) Praha 10 a Praha 11.

»Podmínkou bylo, že využijeme výhradně sociálně znevýhodněné občany, a to v počtu 50 osob denně. Spolu s odborem sociálních věcí a zdravotnictví Úřadu MČ Praha 11 jsme proto oslovili organizace, které pracují s touto skupinou občanů s žádostí o pomoc při organizaci náboru vhodných uchazečů a předání nabídek práce zájemcům. Zároveň jsme se obrátily i na osoby využívající ubytovnu pro lidi bez přístřeší - loď Hermes, a to na základě doporučení radního hl. města Prahy pro sociální oblast Jiřího Janečka,« říká o projektu Rostislav Korbel, ředitel JMM.

Pracovníkům za osmihodinovou pracovní dobu (8.00 až 16.00 hod. v pracovních dnech), po řádném proškolení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, příslušela mzda 50 Kč/hod., jež byla vyplácená každý den po skončení pracovní doby a vrácení nářadí. Kromě toho dostávali občerstvení (bagety a nealkoholické nápoje). Zároveň pro ně byly zajištěny například reflexní vesty a potřebné náčiní.

Lidé pracovali v menších skupinách, každá pod vedením odborného asistenta.

»K žádným problémovým situacím, či dokonce zraněním, anebo škodám na majetku nedošlo. Vše, co jsme naplánovali, bylo kompletně uklizeno a vyčištěno,» upřesnil koordinátor projektu Ondřej Nováček.

Pracovníkům příslušela za osmihodinovou pracovní dobu mzda 50 Kč na hodinu. Na snímku jsou při úklidu v Praze 11.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down