01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /45

Už jste slyšeli o základních registrech? Že ne? Pak máte nejvyšší čas si své znalosti doplnit. Okamžik, kdy se fungování základních registrů výrazně projeví na činnosti celé veřejné správy, se totiž nezadržitelně blíží. A kde jinde hledat všechny důležité informace než na stránkách Správy...

Už jste slyšeli o základních registrech? Že ne? Pak máte nejvyšší čas si své znalosti doplnit. Okamžik, kdy se fungování základních registrů výrazně projeví na činnosti celé veřejné správy, se totiž nezadržitelně blíží. A kde jinde hledat všechny důležité informace než na stránkách Správy základních registrů (www.szrcr.cz)? Všímavému návštěvníkovi těchto stránek jistě neunikne, že Správa sídlí na stejné adrese jako jedna část Ministerstva vnitra.

Jaké základní registry tedy na nás v budoucnu čekají? Budou čtyři: Registr obyvatel - obsahuje údaje o občanech ČR, cizincích s povolením k pobytu nebo zde mají povolen azyl atd. Registr osob - soustředí údaje o právnických osobách, podnikajících fyzických osobách, orgánech veřejné moci a organizačních složkách právnických osob. Registr územní identifikace - shromažďuje údaje o základních územních prvcích státu, tedy o katastrech, parcelách, nemovitostech, krajích, obcích, částech obcí, ulicích, číslech popisných, regionech soudržnosti, vyšších územně správních celcích, správních obvodech atd. Zcela novým je Registr práv a povinností - zahrne referenční údaje o agendách a působnosti orgánů veřejné moci, právech a povinnostech osob a definice referenčního údaje.

Na úvodní stránce Správy základních registrů je přehledné schéma fungování základních registrů. Interaktivně odkazuje na vysvětlující informace k jednotlivým objektům ve schématu. Podstatné je horní vodorovné menu. V něm se můžete postupně seznámit se všemi základními registry. Jsou vždy popsány textem, případně obrázky, a většinou tam najdete i video z prezentace konkrétního registru někým, kdo je k němu kompetentní. Například Registr územní identifikace, adres a nemovitostí tam představuje místopředseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Ing. Karel Štencel.

Věřím, že tyto internetové stránky pro vás budou jednoduchým prostředkem, jak se s problematikou základních registrů seznámit jednoduše a na jednom místě. Doufejme, že dopady základních registrů na činnost územních samosprávných celků budou pozitivní.

VÁCLAV KOUDELE

vedoucí odboru informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down