01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Co dokáže elektronický systém správy veřejných zakázek

»Jedním z nejúčinnějších léků v boji proti korupci je elektronizace veřejné správy,« říká David Horký, odborník na problematiku zadávání veřejných zakázek a ředitel společnosti QCM, kterému jsme položili následující otázky.

Kde je podle vás největší prostor pro korupci při zadávání veřejných zakázek?

Především v rozdílném přístupu k informacím. Dodavatel, který dostane přednostně informaci o tom, že se nějaká zakázka realizuje, je ve výhodě proti tomu, jenž tuto informací získá na poslední chvíli nebo dokonce vůbec ne. Některé aplikace však již dokáží tuto problematiku řešit prostřednictvím systémů, které v daný čas automaticky zveřejní potřebné informace na internetu. Na podobném principu funguje mj. i náš systém správy veřejných zakázek E-ZAK, který používá Ministerstvo pro místní rozvoj nebo Masarykova univerzita v Brně.

Na jakém principu E-ZAK funguje?

Je to webová aplikace, která implementuje všechny zákonem definované postupy zpracování veřejné zakázky. A to jak z role zadavatele, který může kompletně v systému připravit veřejné zakázky, uskutečnit je až po vyhodnocení a kompletním informování účastníků, tak z pozice dodavatele, jenž má možnost stahovat dokumentaci, podávat nabídky, nechat se informovat apod. Podmínkou použití této aplikace je kvalifikovaný certifikát (elektronický podpis), čímž se právní úkony učiněné v souvislosti s tímto elektronickým nástrojem stávají závaznými.

E-ZAK je atestován Ministerstvem vnitra v plném rozsahu vyhlášky č. 326/2006, o podrobnostech atestačního řízení pro elektronické nástroje.

Speciální aplikací jsou potom tzv. elektronické aukce, které umožňují on-line porovnávání cen i jiných parametrů a v průběhu aukce je pak vylepšovat. Vzniká tak pro zadavatele výhodný tlak, ve kterém jsou dodavatelé nuceni reagovat na nepředpokládané změny hodnoticích parametrů.

Roční objem veřejných investic v ČR dosahuje 600 miliard korun. Pouze 54 % veřejných zakázek je však evidováno v elektronickém Informačním systému o zadávání veřejných zakázek. Kolik peněz by se mohlo ročně ušetřit při plné elektronizaci veřejné správy?

Elektronické aukce mohou ušetřit desítky miliard korun ročně, v některých případech mohou snížit náklady dokonce až na čtvrtinu. Problémem oněch neuveřejňovaných zakázek je totiž především jejich rozkouskování na menší části, kdy je lze soutěžit různými »zjednodušenými« postupy bez povinnosti zveřejňovat jakékoliv informace.

Postupně se také zlepšuje vnímání úřadů. V roce 2006, kdy jsme systém E-ZAK začali nabízet, mnozí úředníci ještě o elektronizaci veřejné správy skoro neslyšeli, většinou měli problém s tímto pojmem pracovat. Pomohlo i zavedení datových schránek, kdy se firmy a úřady musely seznámit s tím, co je to šifrování, elektronické podpisy apod. Není to tedy jen tlak seshora prostřednictvím vládních nařízení, ale je to také sílící zájem samotných úřadů. Z tohoto hlediska vidím vývoj elektronizace veřejné zprávy pozitivně.

Které úřady již E-ZAK používají?

Kromě již zmíněných - Ministerstva pro místní rozvoj a Masarykovy univerzity - jsou to Ministerstvo zdravotnictví, Centrální Jihomoravský Zadavatel a Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Vaše společnost provozuje i server www.nekorupci.cz. Co je jeho cílem?

Tento web je další z našich aktivit propagujících nekorupční postupy. Jeho cílem je informovat o aktivitách a nástrojích, které by pomohly tuto problematiku nějakým způsobem řešit. Do budoucna by se měl stát respektovaným informačním portálem z oblasti transparentního zadávání veřejných zakázek.

Elektronické aukce mohou ušetřit desítky miliard korun ročně, říká David Horký.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down