01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prioritou musí být také nové rozpočtové určení daní

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR zásadně změnily politickou mapu naší země. Ke slovu se tak dostávají i myšlenky, jimiž se dosud obě největší strany příliš nezabývaly, byť po realizaci mnoha návrhů představitelé měst a obcí bezúspěšně volali. Jako reprezentant formace TOP 09 a Starostů...

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR zásadně změnily politickou mapu naší země. Ke slovu se tak dostávají i myšlenky, jimiž se dosud obě největší strany příliš nezabývaly, byť po realizaci mnoha návrhů představitelé měst a obcí bezúspěšně volali. Jako reprezentant formace TOP 09 a Starostů mohu nastínit naše návrhy s vazbou na regionální politiku, rozvoj a financování samosprávných celků, kterou TOP 09 a Starostové prosazují do vládního prohlášení.

Není snadné krátce popsat všechny priority - ať krátkodobé, či výzvy na celé volební období, které by nová vláda měla uskutečňovat. Nelze však nezačít palčivým problémem, tedy financováním samospráv, jež mělo projít reformou už minulé volební období. Hnutí Starostů a nezávislých prosadilo do společného programu s TOP 09 jako programovou prioritu zavedení nového rozpočtového určení daní, které bude systémové a nediskriminační. Nebudeme spokojeni jen s kosmetickou změnou, prosazujeme skutečnou reformu a věřím, že naše návrhy podpoří také koaliční partneři.

Ve sféře veřejných financí je zásadně nezbytné stabilizovat veřejné rozpočty: Stát bude muset důrazně šetřit prvořadě na svém provozu i na veřejných výdajích. Úspory musí jít od horních pater (centrální úřady, ústavní činitelé a instituce) přes zaměstnance státu (objem mezd ve veřejné sféře poklesne) a směřovat i k občanovi (přísnější podmínky pro vyplácení sociálních dávek, adresnost na úkor plošného rozhazování). Již nyní je jasné, že ani tato úsporná opatření nebudou stačit pro provedení všech reforem a bude nutné i zvýšit příjem státu v daňové oblasti. Mnohá opatření budou nepopulární, nicméně jejich neprosazení by představovalo promarnění historické příležitosti nejširší vládní většiny v Poslanecké sněmovně a pokračování ve »veselé cestě do Řecka«, ovšem s tragickým koncem. Všechny tyto kroky je třeba uskutečnit prakticky ihned.

V delším časovém horizontu si klademe za cíl zahájit kroky k přímé volbě starostů s cílem zavedení takové volby u menších měst a obcí už při následujících komunálních volbách v roce 2014. Chceme rovněž zásadním způsobem omezit úřední agendy, které produkuje veřejná moc, čímž zdražuje výkon veřejné správy, zle doléhá na samosprávy a na život občanů. Budeme proto každoročně revidovat desítky zákonů a zeštíhlovat. Plánovaných reformních kroků bude celý balíček.

Píšu tyto řádky ještě v době intenzivního vyjednávání vládního programu a koaliční smlouvy. Až si je, milé kolegyně starostky a milí kolegové starostové, budete v Moderní obci číst, bude obsah koaliční smlouvy stran příští vlády pravděpodobně už znám. Máte tedy jednu velkou výhodu: Můžete totiž zkontrolovat, zda se výše uvedené návrhy v koaliční smlouvě skutečně objevily, nebo zda jsem se mýlil. Za čtyři roky kontrolu jejich realizace provedeme opět společně.

Mgr. PETR GAZDÍK
starosta obce Suchá Loz (okres Uherské Hradiště), předseda hnutí Starostové a nezávislí, předseda Poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, člen vyjednávacího týmu za TOP 09 o nové vládě

FOTO: ARCHIV

Mnohá opatření budou nepopulární, nicméně jejich neprosazení by představovalo promarnění historické příležitosti nejširší vládní většiny v Parlamentu a pokračování ve »veselé cestě do Řecka«, ovšem s tragickým koncem.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down