01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ověřování zápisu

Na začátku zasedání našeho zastupitelstva obce jsou voleni ověřovatelé zápisu. Jaká je jejich úloha? Co když zápis ze zasedání zastupitelstva následně nepodepíše jeden z nich nebo starosta? Kdo všechno může obsah zápisu namítat? Musí námitky k obsahu zápisu projednat zastupitelstvo obce a kdy?...

Na začátku zasedání našeho zastupitelstva obce jsou voleni ověřovatelé zápisu. Jaká je jejich úloha? Co když zápis ze zasedání zastupitelstva následně nepodepíše jeden z nich nebo starosta? Kdo všechno může obsah zápisu namítat? Musí námitky k obsahu zápisu projednat zastupitelstvo obce a kdy?

Zákon o obcích v § 95 stanoví, že »o průběhu zasedání zastupitelstva obce (dále jen zastupitelstvo) se pořizuje zápis, který podepisuje starosta nebo místostarosta a určení ověřovatelé«. Z textu tohoto ustanovení zákona o obcích vyplývá, že jde nejméně o dva ověřovatele zápisu.

V jednacím řádu zastupitelstva, který je povinno zastupitelstvo vydat podle § 96 zákona o obcích, lze stanovit počet určovaných ověřovatelů zápisu ze zasedání zastupitelstva, popřípadě jejich úkoly. Lze například stanovit, že v zahajovací části zasedání zastupitelstva vyzve předsedající (zpravidla starosta) ověřovatele zápisu z předchozího zasedání zastupitelstva k podání zprávy.

Jestliže nejsou vzneseny k tomuto zápisu námitky, zastupitelstvo vezme usnesením zprávu určených ověřovatelů na vědomí. Dále pak předloží návrh na určení dvou členů zastupitelstva za ověřovatele zápisu z dnešního zasedání zastupitelstva. Tito určení ověřovatelé zápisu musí být přítomni po celou dobu zasedání zastupitelstva tak, aby mohli následně provést ověření jeho správnosti a zda jeho obsah odpovídá průběhu zasedání včetně přijatých usnesení. V případě, že jeden (nebo oba) z určených ověřovatelů zasedání zastupitelstva opustí, navrhne předsedající, popřípadě předseda návrhové komise (je-li zvolena) určení jiného ověřovatele zápisu, který je přítomen zasedání zastupitelstva po celou dobu jeho konání.

Jak jsem již uvedl, ověřovatel zápisu ověřuje, zda jeho obsah odpovídá průběhu jednání zastupitelstva včetně přijatých usnesení. Jestliže dospěje k závěru, že obsah zápisu a přijatá usnesení neodpovídají skutečnostem projednávaným na zasedání zastupitelstva, z jehož jednání zápis ověřuje, pak zápis neověří (nepodepíše).

Svoji námitku předloží na nejbližším zasedání zastupitelstva, které o námitce rozhodne (§ 95 odst. 2 zákona o obcích), a to tak, že jí buď vyhoví - potom zapisovatel zápis upraví podle uplatněné námitky, nebo nevyhoví a obsah zápisu schválí v podobě zapsané zapisovatelem. Stejně může postupovat starosta nebo místostarosta. Chybějící podpisy nahradí zastupitelstvo, podle mého právního názoru, usnesením.

Usnesením rozhodne zastupitelstvo také v případě, že námitku uplatní kterýkoli člen zastupitelstva, a to obdobně - buď jí vyhoví a namítaná část zápisu bude upravena, nebo nevyhoví a namítaná část zůstane v původním znění.

O námitkách člena zastupitelstva proti zápisu rozhodne nejbližší zasedání zastupitelstva (pokud je přítomna nadpoloviční většina členů a zastupitelstvo je tedy usnášeníschopné). Může se však stát, že při projednávání návrhu programu (pořadu jednání)zastupitelstva nedojde k jeho schválení a předsedající toto zasedání ukončí. Zde však platí, že námitku člena zastupitelstva - tedy i ověřovatele zápisu, či starosty nebo místostarosty, musí zastupitelstvo na tomto svém zasedání (pokud je usnášeníschopné) projednat a o námitce rozhodnout (§ 95 odst. 2 zákona o obcích).

Pro úplnost je zapotřebí uvést, že rada obce podle § 101 zákona o obcích pořizuje také ze své schůze zápis, který podepisuje starosta spolu s místostarostou nebo jiným radním. Zde zákon o obcích určení ověřovatelů zápisu nepožaduje.

S ohledem na to, že rada obce je povinna podle § 101 odst. 4 zákona o obcích vydat svůj jednací řád, v němž stanoví podrobnosti o svém jednání, může v něm, podle mého názoru, funkce ověřovatelů upravit obdobně jako u ověřovatelů zápisu ze zasedání zastupitelstva.

JUDr. MIROSLAV BÝMA, Ph.D.
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down