01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ostrov Santos je výjimečný

Revitalizace lesoparku na říčním ostrově Santos v Sušici v Plzeňském kraji byla předmětem druhého ročníku architektonické soutěže Cena nadace PROMĚNY. Ke zpracování urbanisticko-architektonického návrhu bylo vyzváno šest ateliérů, vítězným se stal návrh ateliéru FLORART - Ing. Pavel Šimek z...

Revitalizace lesoparku na říčním ostrově Santos v Sušici v Plzeňském kraji byla předmětem druhého ročníku architektonické soutěže Cena nadace PROMĚNY.

Ke zpracování urbanisticko-architektonického návrhu bylo vyzváno šest ateliérů, vítězným se stal návrh ateliéru FLORART - Ing. Pavel Šimek z Uherského Brodu. Vyhlašovateli soutěže jsou město Sušice a nadace PROMĚNY, která proměnu ostrova podpoří v rámci grantového programu PARKY.

»Ostrov Santos je skutečně výjimečnou lokalitou. Přístup k jejímu budoucímu řešení se sice v jednotlivých soutěžních návrzích lišil, ve všech bylo ale cítit silné okouzlení místem,« říká Gabriela Navrátilová, ředitelka nadace PROMĚNY.

Návrh, který se stane podkladem pro skutečnou proměnu Santosu, v následujících týdnech potvrdí správní rada.

Ještě letos v létě se ve městě uskuteční výstava všech soutěžních návrhů a na podzim veřejná prezentace projektu a jeho architektonického řešení. Místní budou moci diskutovat s autory vybraného návrhu a dávat k němu své připomínky.

Projekt proměny ostrova Santos v symbolický »ostrov pokladů« předložilo město Sušice společně se žádostí o podporu v grantové výzvě vyhlášené nadací PROMĚNY v roce 2008. Dokončení se předpokládá nejdříve na konci roku 2012. Náklady zaplatí nadace a město ze svého rozpočtu. Vybudování jednoho takového parku může nadace podpořit až 25 miliony korun.

Cílem nadačního programu PARKY je pomáhat proměnám městských veřejných prostranství v parky, které respektují přirozený charakter místa i jeho obyvatel a přitom vnášejí do městské krajiny originální, a současně dlouhodobě udržitelná řešení.

Více o projektech a soutěži Cena Nadace PROMĚNY najdete na stránkách www.nadace-promeny.cz.

  

Na prvním snímku je lesopark na ostrově Santos v Sušici z letošního dubna, na druhém je vizualizace vítězného návrhu ateliéru FLORART - Ing. Pavel Šimek z Uherského Brodu.

FOTO: ARCHIV NADACE PROMĚNY

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down