01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak obnovit fasádu?

Málokdo po rekonstrukci domu ponechá jeho původní fasádu. Chceme, aby dům byl hezký, aby nová fasáda vyjadřovala a zdůrazňovala osobitý charakter budovy a jejího umístění. Mnohdy jde rovněž o to, aby vypovídala o majiteli domu.

Proč ten úvod? Bývá to jednoduché. Postaví se lešení a spřátelená parta udělá novou fasádu. Ale je to tak jednoduché?

SPOJIT PŘÍJEMNÉ S UŽITEČNÝM

Říká se, že šaty dělají člověka a fasáda dům. A tak jako šaty musí »sedět« a vyjadřovat osobitost majitele, stejně dobře musí být dobře »ušitá« fasáda. Na míru. Ale ne pouze pro pohled zvenku. Stejně důležité, ne-li důležitější je, jak se nová fasáda projeví uvnitř domu. Respektive jak ovlivní bydlení, jeho pohodu. A také například náklady na vytápění. Kolik bychom obnovou fasády mohli ušetřit. Takže otázka, proč bychom nemohli spojit příjemné s užitečným, je na místě.

Až příliš často se ale stává, a je to nejednou vidět na rodinných domech, které jsou rekonstruovány, že »spřátelený řemeslník« anebo dokonce sám majitel domu na stěny domu zvenku »připevní polystyren« a je zatepleno. Ale není. Protože zateplení obvodového pláště má smysl pouze v tom případě, že je použit kontaktní zateplovací systém. A je provedeno kvalifikovaným odborníkem na základě odborného výpočtu. I když to tak vypadá, není to složité. To, že ta »nejlevnější varianta po domácku«, je nejlevnější, je iluze. Naopak. Může se pěkně prodražit. Třeba když přijde silný vítr a fasádu odfoukne. Anebo když se po čase objeví plísně.

JAKÉ ZATEPLENÍ ZVOLIT?

Je nutné vzít do úvahy typ objektu, způsob využití, stav, druh a skladbu obvodového pláště, energetické bilance (jak původní, tak výhledové). A ekonomické možnosti.

Určitě stojí za to se poradit s projektantem a energetickým auditorem. Jsou schopni navrhnout nejvhodnější zateplovací systém pro obvodový plášť daného domu. Zateplovacích systémů je víc a každý má specifické vlastnosti. Jsou to například následující kontaktní zateplovací systémy:

s izolantem z pěnového polystyrenu,

s izolantem z minerálních vláken,

s izolantem z extrudovaného polystyrenu (hodí se například do částí, které jsou ve styku se zemní vlhkostí),

s izolantem z děrovaného polystyrenu (difúzně otevřeného),

z izolantu kombinovaného z pěnového a extrudovaného polystyrenu (s vyšší mechanickou odolností a zároveň s lepšími tepelně-izolačními vlastnostmi).

Pro každý tepelný izolant, respektive skladbu kontaktního zateplení lze v návrzích kombinovat různé podkladní stěrky a finální probarvené omítky - akrylátovou, silikátovou, silikonovou nebo různé druhy minerálních omítek apod.

Možných kombinací je mnoho. Proto je třeba před každou realizací věnovat výběru kontaktního zateplovacího systému velkou péči. Očekávaný efekt v podobě krásné fasády i v úspoře tepla a prodloužení životnosti objektu se dostaví. A pak už je snadné vybrat jestli má být fasáda zelená nebo modrá. Anebo má mít jiný odstín. Ten nejhezčí, který se k domu hodí.

JIŘÍ BUREŠ
KASTEN, spol s r. o. člen Cechu pro zateplování budov

Před každou realizací je nutné věnovat výběru kontaktního zateplovacího systému velikou péči. Očekávaný efekt v podobě krásné fasády i v úspoře tepla a prodloužení životnosti objektu se pak dostaví.

FOTO: ARCHIV

Aplikace zateplovacího systému

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down